Boekenbeurs 2002: Een openwaaiend boek

(tijd-cultuur) - Voor de 66ste keer organiseert Boek.be de Antwerpse Boekenbeurs. In zo'n honderdveertig stands presenteren uitgevers en boekhandels een aanbod van zowat 70.000 titels. Daarnaast zijn er elke dag randactiviteiten: lezingen, panelgesprekken, signeersessies, animatie voor kinderen, interviews en workshops. Auteurs praten over hun werk en lezen fragmenten voor. Nergens zijn er zoveel boeken en schrijvers bij elkaar te vinden en dat maakt de Boekenbeurs een van de belangrijkste culturele manifestaties van Vlaanderen, menen de initiatiefnemers.

'We kozen ervoor het animatieprogramma dit jaar niet rond één thema uit te werken, maar wel te werken met themadagen', vertelt Geertrui Schoeters, promotieverantwoordelijke van Boek.be. 'Die zijn gekozen op basis van de promotieacties die Boek.be jaarlijks organiseert of waaraan het meewerkt: de Gedichtendag, de Jeugdboekenweek, de Literaire Lente, de Doe-boeken en de Zomer van het Spannende Boek. Opvallend dit jaar is het uitgebreide aanbod voor de jeugd. Zowel tijdens het weekend als op woensdag organiseren we activiteiten voor jongeren. Er wordt voorgelezen, er zijn toneelvoorstellingen en illustratorenworkshops. En op 9 november is er voor de kinderen een themadag rond strips.' NCJ/Villa Kakelbont verzorgt bovendien, in opdracht van Boek.be, een scholenproject op de Boekenbeurs. Voor klassen die niet naar de beurs komen, werden lesbrieven gemaakt vol inspiratie voor boekenactiviteiten in de klas.

'In het programma-aanbod van de Boekenbeurs zijn nauwelijks dagen te vinden waarop geen literatuur op het programma staat', vervolgt Soeters. 'We kozen ervoor de literaire onderwerpen te spreiden over verschillende dagen. Ook de nocturnes op donderdag staan in het teken van literatuur. Op 7 november bijvoorbeeld vindt een poëzienocturne plaats, waarbij zowel klassieke poëzie als jong talent aan bod komt. Het accent op doeboeken vertaalt zich dan weer in een themadag culinair waar wordt geproefd én gesproken over gezonde voeding en gerechten. Op de Spannende Boekendag treedt VTM-journalist Patrick van Gompel in gesprek met auteurs van thrillers en detectives. Ten slotte is er nog een uitgebreid aanbod aan non-fictie waarin zeer gevarieerde actuele thema's aan bod komen: 11 september, de beurs, globalisering_'

Jef Staes van het pas opgericht NOK, een 'steunpunt voor jongeren op culturele manifestaties', geeft wat meer uitleg bij het poëzieaanbod op de Boekenbeurs. 'We willen bekende dichters plaatsen tegenover jong geweld. De VZW NOK wil ook jongeren een poëzieplatform geven. In het kader van Gedichtenbox worden 500 jongeren tussen 15 en 25, die hun eigen gedicht droppen op www.nok.be , op de NOK-stand uitgenodigd om hun creatie te komen voordragen voor een camera. Daarnaast organiseert NOK ook Gedichtenwissels: op de stand dragen dagelijks om 14 uur bekende Vlamingen en dichters hun favoriete gedicht voor. Dit is live te volgen op de website en na de voordracht kan je on line met die persoon in dialoog gaan over poëzie.' En dan is er nog de poëzienocturne. Terwijl er in de eerste twee zalen vooral gepraat en gediscussieerd wordt over poëzie, wisselen in zaal 3 muzikanten en jonge dichters elkaar af. Zij benaderen poëzie vanuit hun eigen vernieuwend perspectief.

'De affiche van de Boekenbeurs 2002 is een dynamisch beeld van een openwaaiend boek met in- en uitwandelende figuren', verduidelijkt René van Loon, directeur van Boek.be. 'Hier wordt letterlijk en figuurlijk de toegankelijkheid van boeken verbeeld. Figuurlijk omdat boeken je kunnen optillen en doen wandelen in de wereld van de literatuur, taal en tekst. Boeken bieden je de mogelijkheid onbekende oorden binnen te wandelen, nieuwe ideeën op te pikken en visies te ontwikkelen. Je kan op elk moment in (en uit) een boek stappen, waar en wie je ook bent. Letterlijk refereert het openwaaiend boek van de affiche aan een draaideur in beweging, die toegang geeft tot het boek in al zijn facetten. De deur tot de Boekenbeurs dus.'

De Boekenbeurs is ieder jaar het forum voor de uitreiking van boekenprijzen. Ook dit jaar worden titels en auteurs bekroond. De Debuutprijs wordt uitgereikt tijdens de officiële opening op 29 oktober. Voorts zijn er de Hercule Poirotprijs, Humo's Gouden Bladwijzer, de prijs van het Religieuze Boek en de Gierikprijs voor de beste boekhandel.

'We willen de Boekenbeurs ook aangrijpen om de Boekenbrief te lanceren, de elektronische nieuwsbrief van Boek.be', zegt directeur Van Loon. 'Wie intekent op de Boekenbrief (op de beurs of via de website) krijgt elke maand een mailbericht met het overzicht van de nieuwe boeken in zijn interessegebieden.'

BOEKENBEURS 2002

van 30 oktober tot 11 november in het Bouwcentrum, Jan van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen, van 10 tot 18 uur en op donderdag tot 22 uur. www.boek.be .

De NMBS biedt gecombineerde B-Dagtrips aan naar de Boekenbeurs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud