Champeta op de Antilliaanse Feesten

De Antilliaanse Feesten vieren dit jaar de twintigste editie. Als buitenbeentje onder de grote festivals willen de organisatoren een jubileum aanbieden door op twee grote podia topacts te programmeren. Nieuw dit jaar is El Palacio de la Salsa, een mooie danstent waar vier dj's elke avond vanaf 20u doorlopend sterke dansmuziek neerzetten. De twee grote podia verwelkomen naar goede gewoonte het beste uit de soca, merengue, salsa, zouk en aanverwante stijlen.

Vrijdag geeft de uit Sint-Maarten afkomstige socaband X-Plosion om 20u30 het startschot om even later afgelost te worden door Tonny Tun Tun, dé merenguester uit Puerto Rico. Met José 'El Canario' Alberto staat de Dominicaans-Amerikaanse salsa op de planken, het uit de Dominicaanse Republiek afkomstige Fulanito mixt merengue met techno terwijl Aramis Galindo laat horen waarom hij 'the Voice of Havana' genoemd wordt. Wie van ontdekkingen houdt, reserveert voor het Surinaamse Bose Krioro die uitblinken in de kawina cohorte, onvermoeibare feestneuzen stippen dan weer de Roy Cape All Stars aan, zowat het beste socaorkest op deze planeet met Trinidad als uitvalsbasis.

Zaterdag klinken de eerste noten reeds om 19u30 met de puntarock van de International Garifuna Band uit Honduras waarna de mix van salsa, cumbia en merengue van de uit El Salvador afkomstige Raza Band alle ruimte krijgt. De Cubaan Paulo FG etaleert zich samen met zijn Elite als dé timba-salsagentleman, Luc Leandry is de zoukgrootmeester uit Martinique en met het Colombiaanse Binomio de Oro hebben de organisatoren de allergrootste vallenatogroep weten te strikken. Het gezelschap bestaat uit 19 leden onder wie de verzorger van de 12 accordeons van leider Israel Romero. De Colombiaan Gabino Pampini is Panamees van geboorte, woont in Bogotá en heeft een hele reeks cd's uit bij het bekende Fuentes-label. Met zijn gesmeerde salsa staat hij garant voor een ijzersterk liveoptreden. Maar het buitenbeentje van het festival is de Colombiaanse groep Champeta All Stars uit Cartagena. De stad is de bakermat van de champeta, een muziekstijl met een heel eigen ritme op basis van Kongolese soukous en Zuid-Afrikaanse mbaqanga. De teksten worden in het Spaanse gezongen maar worden regelmatig verrijkt met een zelf verzonnen 'Champetees' vol dubbelzinnigheden. Champeta ontstond in de arme wijken van de stad en had een kwalijke reputatie. Het woord is afgeleid van het gelijknamige mes dat vissers trokken bij echte of schijngevechten. De befaamde champetadans is zeer sensueel en sierlijk en zou naar verluidt niet uit te voeren zijn door een blanke. Maar laat u zich daardoor vooral niet ontmoedigen.

Antilliaanse Feesten

vrijdag 9 en zaterdag 10 augustus - Blauwbossen, Hoogstraten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud