Advertentie
Advertentie

De Gentse Feesten: De poppen aan het dansen

Twee festivals die al jaren meegaan, het 'Internationaal Straattheaterfestival' en het 'Internationaal Puppetbuskersfestival', en een nieuwkomer, het 'Blue Note Festival', zijn de belangrijkste cultuurbrengers op de Gentse Feesten eind juli. Maar er is meer.

Van nu zaterdag tot maandag 'de dag van de lege portemonnee' 29 juli 2002 vinden in het historische hart van Gent voor de 159ste keer de Gentse Feesten plaats. Zoals elk jaar coördineert de stedelijke Dienst Feestelijkheden de organisatie. De belangrijkste culturele vernieuwing dit jaar is het 'Blue Note Festival'. Voor het eerst verleent het 'Blue Note'-jazzlabel zijn naam aan een Europees festival. Organisator is 'Jazz en muziek in Gent', een centrum dat gespecialiseerd is in de aanmaak en realisatie van jazzproducties waarin de 'creatie' centraal staat. Het centrum streeft ernaar Gent als jazzstad op de nationale en internationale kaart te plaatsen. Voor dit festival werd samengewerkt met externe partners en met de Stad Gent. Het 'Blue Note Festival' vond twee prestigieuze sites in Gent voor de organisatie van twee themadriedaagsen. 'All That Jazz.' (20-22 juli) brengt mainstream- en avant-gardejazz in een tent op de Bijlokesite. Lees hierover onze rubriek 'Strictly Jazz' op pagina 18. Onder de noemer 'All That Jazz?' (25-27 juli) komen modernere mengvormen aan bod op de binnenkoer van het Gravensteen. Het gaat om dansbare, hippe fusion, met onder andere Buscemi, Maceo Parker en de dj's Mo&Benoelie.

De bezieler van het festival is Bertrand Flamang, ex-uitbater van jazzcafé Den Turk en de motor achter het najaarsfestival Jazz & Sounds. Twee jaar geleden al organiseerde hij KnightLive, een jongerenfestival met film, optredens en fuiven in het Gravensteen. Deze originele locatie vormde de kiem van het 'Blue Note Festival'-idee: 'Het Gravensteen, uniek door zijn mogelijkheden, uitstraling en sfeer, biedt ook een muzikale traditie. In de jaren '70 vonden er geslaagde internationale jazzfestivals plaats. Mal Waldron, Sunny Murray, Frank Wright, Bobby Few om maar enkele te noemen, tekenden present.'

Het culturele niveau van de Gentse Feesten in 2002 wordt mee hooggehouden door het 'Internationaal Straattheaterfestival' en 'Internationaal Puppetbuskersfestival'. Het eerste belooft voor dit jaar opnieuw een muzikaal vuurwerkspektakel op het Sint-Pietersplein en een heleboel stukken in première.

Tijdens het Internationaal Puppetbuskersfestival zullen de straten vollopen met kleurige figuren en mysterieuze poppen. Vijfentwintig groepen uit dertien landen spelen 160 voorstellingen. De puppetbuskers spelen op pleinen en straten, maar het epicentrum van het festival blijft de binnenkoer van het 'Europees Figurentheater'. Er wordt negen dagen gespeeld op vijf podia. Op straat zijn de puppetbuskers vooral de eerste vijf dagen actief. Daarna is het de beurt aan het Internationaal Straattheaterfestival om de stad te veroveren. Het volledige podiumkunstenprogramma vindt u in onze cultuuragenda vanaf pagina 26.

De bezieler van het figurentheatercentrum en het Puppetbuskersfestival is Freek Neirynck. Wat er op het festival te beleven valt? 'Wij brengen traditioneel theater, maar ook hedendaagse en zelfs modernistische stukken. Sommige puppetbuskers spelen met gekende poppenvormen, andere met objecten, maar altijd is er die beeldentaal die iedereen kan boeien.' Los van dit festival ontvangt Neirynck als interviewer ook diverse gasten op een 'artistiek aperitief' in het Belfort. Hij voert met hen indringende gesprekken over opera, tekenkunst, film en theater.

Verschillende locaties in Gent krijgen tijdens de Feesten een specifieke invulling. De Korenlei kent een totaal vernieuwde programmatie en staat dit jaar in het teken van de wereldmuziek. Polé Polé brengt tien dagen lang de meest exotische hoekjes van de planeet naar Gent. Het Polé Polé-festival krijgt elke avond een ander thema: tango, salsa, maar ook Ierse en Belgische muziek. Om af te sluiten zijn er worldmovies op groot scherm en op het water komen verlichte beelden van Walter de Buck.

Ook rond de Oude Beestenmarkt groeit een nieuwe trendy 'feestpool'. Een realiteit waar werd op ingespeeld door de officiële Gentse Feesten-perimeter uit te breiden en de Oude Beestenmarkt op te nemen als 'feestenplein'. 'Boomtown Live' biedt een veelbelovend jongerenprogramma, met live optredens, DJ-sets en videokunst.

Erika Pauwels nodigt voor het tweede jaar op rij het publiek uit in het operahuis. Vorig jaar was ze voor het eerst sinds lang weer te gast in de Vlaamse Opera, waar ze jong zangtalent presenteerde. Ook dit jaar geeft ze voorstellingen met haar zangers en zangeressen (leerlingen van de hogeschool en oud-leerlingen van het conservatorium), het solistenensemble 'Arte Vocale'. Die brengen een cocktail van evergreens, Duitse en Franse operette, opera-aria's en spirituals. 'Ik wil mensen die nog nooit een voet in de opera hebben gezet de kans geven met die cultuurtempel kennis te maken. Daarom zijn onze voorstellingen gratis.'

Voor het tweede jaar op rij moet de organisatie 'Bo'dlo' van vzw Starbot, een organisatie onder de vleugels van vzw Trefpunt, verhuizen. Na de Baudelokapel mag, opnieuw om veiligheidsredenen, dit keer de speelplaats van de Kunstencampus Ottogracht niet meer worden gebruikt. Er werd een nieuw onderkomen gevonden op de speelplaats van het Klein Sint-Bavo. 'Bo'dlo' kan er tien dagen plaatsvinden van 22 tot 3 uur 's nachts. Starbot wil er jonge kunstenaars die experimenteren met beeld en geluid een podium bieden.

De Vooruit maakt zich dan weer op voor de achtste editie van 10 Days Off, waarover meer op de volgende pagina's.

Trefpunt blies in 1970, aan de zijde van Walter de Buck, de Gentse Feesten nieuw leven in. Nieuw dit jaar is een internationaal Jeugdcircusfestival, waaraan vijf Vlaamse circusateliers, maar ook buitenlandse gasten zullen deelnemen. De Vlaamse Organisatie voor Circuskunsten organiseert een uitgebreid circusprogramma voor jongeren met workshops, en voorstellingen door diverse internationale jeugdcircussen. Bovendien is Circus Ronaldo te gast in de Gandastraat, met de familievoorstelling 'Fili'. De workshops vinden plaats in het Baudelopark, de optredens aan Sint-Baafs.

Het Baudelopark heet een 'oase van rust' te zijn in het gejoel van de Feesten en biedt een mix van klassiek, folk en chanson. Een van de blikvangers in het Baudelopark wordt wellicht de grote installatie met foto's en bewegende videobeelden van het Nederlandse kunstenaarsduo Paul en Menno de Nooijer. Vader en zoon De Nooijer ontwierpen ook de affiche van Trefpunt, waarop een immens oor te zien is, met een vrouw op de achtergrond, de haren los.

Het groot podium bij Sint-Jacobs zal 'vernieuwende en interculturele muziek' brengen, naast klassiekers als het Gents Nationaal Zangfeest op 21 juli en gevestigde waarden als Willem Vermandere en Walter de Buck. Raymond van het Groenewoud mag, na een jaartje rust, opnieuw afsluiten aan Sint-Jacobs.

Guido de Leeuw van Trefpunt vzw doet vooral de programmatie van het grote podium en Baudelo. Hij is tevreden dat het theaterdecor De Scala weer op Sint-Jacobs pronkt. De programmatie voor het grote podium bij Sint-Jacobs is min of meer thematisch opgebouwd. Zo is er een gypsiedag, een reggaedag, een werelddag voor jazzmuziek, een afro-Arabische dag, twee dagen die zich specifiek op jongeren richten. Op andere dagen komen dan weer bekende coryfeeën als Roland & Jean Blaute en Derek aan bod, of Olla Vogala, met Johan Verminnen en Laïs.

Gentse Feesten van 20 tot 29 juli 2002. Zie www.gentsefeesten.be , of het Gentse Feesten-magazine voor meer inlichtingen en het volledige programma.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud