Advertentie

Een halve eeuw speelgoedjes

(tijd) De eerste Playboy lag op 1 december 1953 in de stalletjes. Een gok voor Hefner, die het nummer bij wijze van spreken op zijn keukentafel ineengeknutseld had, maar een mijlpaal voor de Amerikaanse pers.

Het eerste nummer kreeg niet eens een datum mee, want Hefner was niet helemaal zeker of zijn idee voor een nieuw mannenblad wel zou aanslaan. Zonder datum kon het magazine een paar maanden in de krantenwinkels blijven liggen. Zo zou hij misschien toch de 600 dollar eigen investering en de 6.000 dollar geleend kapitaal kunnen terugverdienen. Het eerste nummer verkocht uiteindelijk 50.000 exemplaren. Hefners carrière was gelanceerd.

Met zijn mix van interviews, fictie, cartoons én mooie foto's van mooie vrouwen ging de verkoop van Playboy al snel de hoogte in. Naomi Campbell en Cindy Crawford poseerden voor het blad, maar ook onverdachte vrouwen als Farrah Fawcett en de ijsschaatsster Katarina Witt. Het blad werkte met de crème van de Amerikaanse journalistiek, onder wie Norman Mailer. Het liet celebrities aan het woord, van Bob Dylan tot Bill Gates. En het publiceerde het fictiewerk van gerespecteerde schrijvers als John Updike, Saul Bellow en Margaret Atwood.

Hefner maakte zijn eerste Playboy om de Amerikaanse man even te laten wegdromen, ver van de paranoia die heerste in een door de Koude Oorlog geterroriseerd Amerika. Uiteindelijk deed het blad met zijn ongegeneerde houding tegenover seks veel meer dan dat. Was het oorzaak of gevolg? Feit is dat onze perceptie van vrouwelijk bloot de laatste vijftig jaar sterk veranderd is. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het blad met zijn uitgesproken profiel meermaals de schietschijf was van feministen.

Playboy kende ook minder mooie tijden. In de jaren tachtig kwam Hefner in opspraak omdat hij zijn 'bunnies' zou misbruiken. De oplage daalde: in zijn hoogdagen verkocht Playboy bijna zeven miljoen exemplaren, vandaag nog de helft. Sinds 1988 heeft dochter Christie het imperium van vader overgenomen. Afwachten of zij het tij kan doen keren.

20756828

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud