Mogwai: Golven op muzikale getijden

(tijd-cultuur) - Mogwai stelt maandag de gloednieuwe cd 'Happy Songs For Happy People' voor met een intiem concert in de AB. Ondanks de sarcastische titel is het de meest consistente, melodieuze en toegankelijke plaat uit de carrière van de instrumentale postrockformatie uit Glasgow. Tom PEETERS

Voor gitarist John Cummings en drummer Martin Bulloch, die met zijn tweeën naar Brussel afzakten om uitleg te verschaffen over hun vierde album, is het zoeken naar een geschikte titel vaak een veel zwaardere bevalling dan de opname. 'Omdat we er dit keer echt niet wijs uitraakten, schakelden we de hulp in van de fans. Zij mochten suggesties doen via de officiële website van de band, maar hun voorstellen waren amper beter. Enkel 'Golden Porsche' schopte het tot songtitel.' Uiteindelijk kwam gitarist Stuart Braithwaite op de valreep op de proppen met 'Happy Songs For Happy People' en vermits de pasgeborene dringend een naam nodig had, legde iedereen er zich onmiddellijk bij neer. Dat hun gelaagde liedjes best melancholisch van inborst zijn, vormde geen bezwaar. Wie het geluidspalet van Mogwai en de daarbij horende songtitels ('Hunted By a Freak', 'Kids Will Be Skeletons', 'Boring Machines Disturb Sleep') in ogenschouw neemt, beseft dat sarcasme de groep voor gemakzucht en meligheid behoedt.

Mogwai werd opgericht in 1995 als een viermansformatie en debuteerde twee jaar later met de instrumentale langspeelplaat 'Mogwai Young Team'. De bandleden vuurden hun complexe en provocerende soundscapes niet zonder visie op het publiek af. Oog voor detail vergrootte de emotionele spankracht van hun geluidspatronen. Op 'Come On Die Young' verruimden ze hun muzikale palet met epische en bevreemdende klankschetsen. 'Rock Action', de plaat waarmee ze hun eerste stappen deden in de 21ste eeuw, was muzikaal nog weelderiger (lees: leunde minder op verstrengelde gitaren), bevatte meer vocalen en enkele opgemerkte gasten. De plaat focuste vooral op sound, minder op melodie. Net dat is het verschilpunt met het nieuwe, soms erg melodieuze 'Happy Songs For Happy People'. Mogwai put nog steeds zijn kracht uit het contrast tussen muzikale getijden, maar de overgangen tussen eb en vloed verlopen geleidelijker, zijn minder extreem en dus toegankelijker. De cd, negen tracks voor dik veertig minuten muziek, klinkt ook erg gevarieerd. Zo is opener 'Hunted By a Freak' een zangerige, erg euforische compositie die langzaam naar een climax klimt. Het beklemmende 'Moses? I Amn't' moet het vervolgens hebben van zijn mysterieuze, dreigende sfeer. In vergelijking daarmee is het melancholische, haast pastorale 'Kids Will Be Skeletons' een wel erg vredig kabbelend deuntje.

Cummings: 'Vreemd dat we net bij dit erg gevarieerde album de indruk hadden dat de nummers logisch bij elkaar hoorden. Voor het eerst in onze loopbaan leken alle composities naadloos in elkaar over te vloeien. De volgorde van de nummers, vaak een huzarenstuk, was dit keer snel vastgelegd.' De plaat werd opgenomen in de Cava Studios in Glasgow met behulp van Tony Doogan, die ook al meewerkte aan 'Rock Action', maar toen nog als assistant van producer David Fridmann. Cummings: 'Dave heeft een heel distinctieve productiestijl. Daar wilden we een beetje van afwijken. We wilden vooral nagaan of we de touwtjes in eigen handen konden nemen. Door zelf met de productie bezig te zijn, hebben we ook meer nagedacht over het totaalpalet en introduceerden we, al dan niet bewust, meer melodie in de songs.'

Om dat in de verf te zetten opteerde Mogwai voor een intieme studieronde, die hen volgende week ook in de Brusselse AB brengt. Midden juni trekt de band naar Amerika, waar de Schotten al vanaf de release van hun debuut naarstig werken aan een fanbasis. Onlangs nog deed de jeansfabrikant Levi's een beroep op een nummer van hen voor een publiciteitsspot. 'Summer', dat in 1996 verscheen op single en later terechtkwam op de compilatieplaat 'Ten Rapid', was zo te horen tijdens de pauze van de drukbekeken Superbowl. De bandleden kijken vooral uit naar een optreden dat eind juni zal plaatsvinden in Los Angeles. Simpsons-brein Matt Groening heeft hen in zijn hoedanigheid van curator van het All Tomorrows Parties-festival uitgenodigd voor een concert en zette hen op dezelfde affiche als Captain Beefhearts Magic Band. Na de tournee is het volgens Cummings en Bulloch de bedoeling dadelijk de studio in te trekken voor de opname van een volgend album.

Mogwai concerteert op maandag 26 mei in de AB in Brussel. Om 19u stipt start in de AB Club de vertoning van 'Take Me Somewhere Nice', een documentaire over de band van regisseur Berny McGurk met live footage van concerten en interviews. Het uitverkochte optreden vindt plaats in de AB-Box. Het voorprogramma wordt verzorgd door Kling Klang, een elektronische punkformatie uit Liverpool. Na beide concerten spelen Part Chimp en de bandleden tot 2u ten dans in de AB Club. Eind augustus speelt Mogwai op Pukkelpop.

'Happy Songs For Happy People' verschijnt op maandag 9 juni via PIAS.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud