133.000 bezoekers op Gentse City Parade

(belga) - De Gentse politie is zeer lovend over de organisator van de Gentse City Parade. De politie heeft zelf in totaal 189 mensen ingezet, waarvan 67 enkel en alleen voor verkeershandhaving. "Maar een opkomst van 133.000 bezoekers hadden we nooit aangekund, als de organisatie zich niet zo schitterend aan alle afspraken had gehouden", zegt politiewoordvoerder Steven De Smet tevreden.

Hij hoopt dat er nu ook zoals afgesproken om 23.00 uur gestopt wordt met fuiven aan de Watersportbaan. Daar is sinds 19.00 uur een afterparty bezig, waarbij alle trucks uit de parade langs het water staan opgesteld en verder muziek draaien. "Er is afgesproken dat om 23.00 uur de muziek stopt en dat er nog een uurtje drank mag geschonken worden. Dan is het echt gedaan".

Intussen arriveren de bussen voor de afterafterparty op Flanders Expo. In voorverkoop zijn er tot en met vrijdag zo'n 4.000 tickets verkocht. "Maar daarbij rekenen we nog niet de kaartjes die zaterdag zijn verkocht", zegt organisator Claude Van Cools, die een denderende afsluiter verwacht.

Vanwege politiewoordvoerder Steven De Smet kreeg hij althans voor de start van de fuif aan Flanders Expo alvast niets dan lof. "De organisator heeft zich aan alle afspraken gehouden", zegt De Smet. "Er is bijvoorbeeld voldoende security ingezet bij de wagens".

Zware incidenten zijn er volgens de politie ook nog niet geweest. Wel het gebruikelijke vandalisme - omgebogen verkeersborden, kapotte vuilnisbakken - maar daar bleef het bij. "Er is niemand aangehouden en er zijn ook nog geen klachten binnengelopen voor nachtlawaai". Daarvoor was het rond 22.00 uur nog wel wat vroeg, maar De Smet verwacht toch geen problemen omtrent het 'sluitingsuur' aan de Watersportbaan.

Het feestgedruis van de parade werd wel meermaals verstoord door de sirenes van de hulpdiensten en de 'medische balans' is er dan ook naar. Een dertigtal mensen moesten afgevoerd worden, voornamelijk omdat ze door een combinatie van zon, drank en/of drugs onwel waren geworden. Een zeventigtal kon ter plekke verzorgd worden. Van overdosissen hadden noch politie noch organisatie weet.

Het feest aan de Watersportbaan is nog volop aan de gang, maar op de stadsring is het vrij rustig. "De afvalintercommunale Ivago heeft het grootste deel van de ring al schoongemaakt en het verkeer kan er al sinds 20.00 uur door", zegt De Smet. "Maar het is weekend, dus veel verkeer is er niet".

Wat volgend jaar misschien beter kan is de shuttle-dienst. Tegen alle verwachting in, hebben massaal veel mensen van de trein en van de P&R aan Flanders Expo gebruik gemaakt. "We hadden niet verwacht dat er na 16.00 uur nog zoveel mensen zouden komen opdagen". Rond 16.30 uur stond er volgens de politie immers zo'n duizend man te wachten op de parking, op een bus die maar niet leek te komen. Daarom hebben ook later dan gepland nog shuttles af en aan gereden.

Van de 133.000 bezoekers - 13.000 meer dan eerdere ramingen van de politie, maar toch minder dan de 180.000 volgens de organisator - is een groot deel al meteen na de parade huiswaarts gekeerd. En de meesten zullen de betalende afterparty in Flanders Expo links laten liggen.

"Er zijn nog wel her en der afterparty's in de stad", zegt De Smet, die het aantal fuivers in Gent rond 22.00 uur nog op zo'n 50.000 schatte. Zware drugscontroles hoeven de danslustigen aan Flanders Expo niet te vrezen. "We zullen optreden zoals tegen alcohol tijdens de Gentse Feesten", zegt De Smet. "Dat wil zeggen enkel de meest extreme uitspattingen aanpakken".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud