27ste Sfinks festival brengt wereldmuziek-van-nu

Met muzikale begeleiding van de uit Galicië afkomstige Brusselse groep Ialma is donderdag de 27ste editie van het Sfinks festival voorgesteld. Van 25 tot 28 juli komen muziek- en dansgroepen van over de hele wereld naar Boechout. Zij brengen actuele wereldmuziek mee.

Sfinks heeft een nieuw logo: de Indische olifantengod Ganesh. "Hij is de god van alledag, van de kleine dingen die het leven draaglijk en aangenaam maken", zegt Patrick De Groote van het organiserend comité. Toch betekent het nieuwe logo niet dat het festival ook nieuwe wegen bewandelt: "Nieuw is voor ons geen criterium. Wij proberen gewoon de evoluties in de wereldmuziek te volgen en elk jaar artiesten uit te nodigen die de muziek van nu brengen, van de wereld waar we vandaag in leven. Artiesten ook uit nieuwe regio's, met nieuwe stijlen."

Er zijn dit jaar wel een paar echte nieuwigheden: er komt een workshop capoeira, naast de klassieke didgeridoo- en flamenco-workshops. Er is ook de clubnacht op zaterdagavond (27 juli), een 'festival binnen het festival', met meer intimistische muziek. Een twintigtal groepen uit Centraal-Azië brengt daar muziek en dans van de Zijderoute.

Het festival opent voordien, op donderdag 25 juli, met optredens van Ialma, de Colombiaanse Petrona Martinez en de Toeareg-groep Tinariwen uit Mali. Op het festivalterrein klinken de Afrikaanse ritmes en Portugese melodieën van de Braziliaanse Maracatu Leao Coroado, en de Baskische taxlaparta-percussionisten van Ttukunak.

Vrijdag 26 juli staat volledig in het teken van Brazilië: op de Festo do Brasil brengt Zeca Baleiro, beschouwd als één van Brazilië's meest toonaangevende muzikanten, zijn kleurrijke show. Ex-discozangeres Fernanda Abreu brengt sambafunk en "uit de hand gelopen Braziliaanse soul".

Zaterdag 27 en zondag 28 juli zijn de grote dagen. Dan volgen op het clubpodium, het danspodium en het openluchtpodium de internationale groepen elkaar op en krijgt ook de elektronische muziek een ruime plek. Worldgroove verzamelt dj's en live acts 'met een radicale kijk op muziek van de 21ste eeuw.'

"Maar Sfinks is meer dan concerten", zegt Dirk Depover, voorzitter van de beheerraad van het festival. "In de 'Parla-tent' kan het publiek rechtstreeks met de artiesten in contact komen en kunnen artiesten ook elkaar ontmoeten." Daarnaast zijn er op het festivalterrein parades en animaties en de Sfinks-markt . De kinderen krijgen met 'Kidz' hun eigen kleine festival, waar zij ook zelf kunnen dansen en zingen.

Het festival heeft dit jaar ook aandacht voor mobiliteit en milieu: in samenwerking met de cv Traject en de vzw Stadsplan wordt gewerkt aan afvalbeperking en bereikbaarheid. Herbruikbare bekers, afvaleilandjes en toiletten met waterspoeling moeten de last voor het milieu verminderen. Wat vervoer betreft zijn er onder meer speciale bustarieven, nachtbussen, een carpoolsysteem en bewaakte fietsstallingen.

Voor een volledig programma en meer info heeft het festival een website: www.sfinks.be .

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud