Academie boos op uitgever brieven Herman de Coninck

(belga) - De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde is boos op Uitgeverij De Arbeiderspers omdat deze de inspanningen van de academie niet vermeldt bij de promotie van de verzamelde brieven van dichter Herman de Coninck (1944-1997)

Volgende week verschijnt 'Een aangename postumiteit', een bloemlezing van brieven van Herman de Coninck, faxen die de Vlaamse dichter al die jaren naar diverse mensen stuurde. Het boek wordt op 14 oktober voorgesteld.

De uitgeverij en erfgenamen van de Coninck baseerden zich voor het boek op de digitale inventaris die het Centrum van Teksteditie en Bronnenstudie van de academie had gemaakt van enkele duizenden brieven van de Antwerpse dichter, zegt professor Georges De Schutter. Contractueel was afgesproken dat de academie zou worden vermeld.

De Schutter is nu ontstemd dat het werk van de academie niet wordt erkend door de uitgever en merkt op dat het boek mogelijk is geworden dankzij zware financiële inspanningen van de Vlaamse gemeenschap, de Koninklijke Academie en het Vlaams Fonds voor de Letteren. Voor de inventarisatie had de overheid 74.000 euro uitgetrokken, maar omdat die som niet volledig werd gestort, betaalde de academie 26.000 euro uit de eigen middelen, aldus De Schutter.

Eerder verschenen van de dichter de verzamelde gedichten en het verzameld proza. De gebonden uitgave van zijn correspondentie is het derde luik van het verzameld werk. Het boek bevat achterhonderd pagina's brieven, kattebelletjes en faxen en schetst een beeld van de Coninck in al zijn gedaanten: dichter, journalist, minnaar, echtgenoot en vader.

In het boek zal de lezer onder meer een brief uit 1986 terugvinden waarin de Coninck aan Kristien Hemmerechts, zijn latere echtgenote, uitlegt waarom hij haar verhaal "De halfbroer" niet publiceert, zo blijkt uit een voorpublicatie in De Standaard donderdag.

Er zijn verder brieven gericht aan Luk Wenseleers of aan zijn dochter Laura. Ook schreef de Coninck een klachtenbrief aan de toenmalige minister van Verkeer Jean-Luc Dehaene na een voor de dichter onaangename ontmoeting met treincontroleurs.

De Vlaamse dichter Herman de Coninck overleed op 22 mei 1997 in Lissabon aan een hartstilstand. Hij was in Portugal voor een colloquium over de Nederlandse literatuur. "Een aangename postumiteit" is een uitgave van De Arbeiderspers.

Omwille van Frankfurter Buchmesse was bij uitgeverij De Arbeiderspers in Amsterdam niemand bereikbaar voor een reactie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud