Advertentie

Acteur Rod Steiger overleden

(belga) - De Amerikaanse acteur Rod Steiger is op 9 juli in Los Angeles overleden. Hij was 77 jaar. Steiger kreeg in 1967 een Oscar voor zijn rol van politiechef in 'In the heat of the night'.

Steiger kreeg grote bekendheid door zijn vertolkingen van een aantal legendarische figuren. Op televisie en in de film speelde hij onder anderen Mussolini, Paus Johannes XXIII, Rudolph Hess, Pontius Pilatus en Napoleon. Hij is ook bekend van zijn gangsterrol in On the waterfront (1954), waarin hij samen met Marlon Brando speelde.

Rodney Stephen Steiger werd op 14 april 1925 geboren in Westhampton, New York. Tussen 1947 en 1953 was hij te zien in meer dan 250 televisiedrama's. Zijn filmdebuut kwam in 1951, toen hij een bijrol kreeg in 'Teresa' van Fred Zinnemann. Drie jaar later kwam zijn grote doorbraak met zijn rol in 'On the waterfront'. Die leverde hem een Oscarnominatie op en was het begin van een lange filmcarrière.

Een tweede Oscarnominatie kwam in 1965 met 'The pawnbroker', maar ook toen ging de belangrijke filmprijs aan zijn neus voorbij. Steiger speelde in deze film een joodse man die in Harlem een eenzaam bestaan lijdt en achtervolgd wordt door herinneringen uit de oorlog. Twee jaar later was het wel raak met 'In the heat of the night'.

Steiger maakte in zijn hoogtijdagen drie à vier films per jaar, die lang niet allemaal het vermelden waard zijn. Onder de films die destijds goed werden ontvangen zijn 'Al Capone', 'Seven thieves', 'The loved one', 'Doctor 'Zhivago', 'Waterloo' en 'W.C. Fields and me'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud