Actieplan voor behoud oorlogserfgoed in Westhoek

(belga) - Er is een eerste actieplan voor het behoud en de ontsluiting van het oorlogserfgoed in de Westhoek. De provincie West-Vlaanderen, die het plan opstelde, wil in samenwerking met het Vlaamse Gewest versneld werk maken van de inventarisatie van de relicten van WO I. Het actieplan heeft ook aandacht voor behoud en ontsluiting en vredeseducatie.

In februari van dit jaar werd een coördinator door de provincie aangesteld voor het project "Oorlog en Vrede in de Westhoek". Die denkoefening leidde tot het actieplan dat woensdag in Zonnebeke werd voorgesteld in aanwezigheid van de Vlaamse ministers Van Grembergen (Cultuur) en Landuyt (Toerisme).

Het voornaamste luik van het actieplan gaat over het wetenschappelijk onderzoek. Het Vlaamse Gewest en de provincie hebben twee deskundigen aangesteld die in twee jaar tijd de materiële overblijfselen in de Westhoek (kerkhoven, monumenten, loopgraven, bunkers, kazematten, uitkijkposten, dug-outs, bommenkraters, noodwoningen,.) in kaart moeten brengen. De voornaamste overblijfselen kunnen dan beschermd worden.

De inventarisatie is volgens minister Van Grembergen de beste onderbouw voor het motiveringsdossier dat hij aan de Unesco denkt voor te leggen. Van Grembergen wil de overblijfselen van de "groote oorlog" in de Westhoek laten erkennen als werelderfgoed.

Voorts gaat er aandacht aan het overdragen van de vredesboodschap aan schoolkinderen en de ontsluiting van de overblijfselen. De provincie denkt aan drie centrale punten in de Westhoek waar de toerist zijn tocht kan beginnen. Het museum In Flanders Fields in Ieper en Westoria in Diksmuide zijn al gerealiseerde uitvalsbasissen. In Nieuwpoort zou een derde uitgangspunt moeten komen.

"Oorlog en Vrede in de Westhoek" is een project dat vijf jaar loopt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud