Amerikaanse filmindustrie boerde beter dan ooit

De Amerikaanse filmindustrie heeft nooit beter geboerd dan tijdens de voorbije winter. De omzet aan de bioscoopkassa's steeg in de eerste tien weken van dit jaar met negen procent tot 1,74 miljard dollar (1,99 miljard euro). Oorzaak is niet, zoals zo vaak in het verleden, een gevoelige stijging van de entreekaartjes, maar een daadwerkelijke stijging met vijf procent van het aantal bioscoopbezoekers.

Voor het eerst in de Amerikaanse filmgeschiedenis werden tijdens het winterseizoen, van begin januari tot medio maart, meer dan 300 miljoen kaartjes aan de kassa gekocht. Dat resultaat is des te meer verbluffend omdat zowel de majors in Hollywood als de 'indies', de onafhankelijke filmproducenten, deze winter minder nieuwe films dan het voorbije jaar op de cinefielen loslieten.

Twee "gezinsfilms" zorgden voor de grote verrassing, aldus het vakblad. 'Ice Age', een tekenfilm over drie prehistorische dieren, inde tijdens zijn premièreweek 46,3 miljoen dollar, een historisch record voor een film die in maart (off-season) in première gaat. De andere surprise - 80 miljoen dollar aan de box office - was 'Snow Dogs', een naar verluidt komische film over een Afro-Amerikaanse tandarts in het subtropische Florida die een roedel trekhonden in ijskoud Alaska erft.

Voorts bracht 'A Beautiful Mind', sinds Oscarzondag de "beste film van het jaar", tijdens de drie wintermaanden 129,4 miljoen dollar in het laatje. Ook 'Lord of the Rings' deed met 112,7 miljoen dollar zijn duit in het filmzakje.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud