Antwerpse stadsbeiaardier wint internationale compositiewedstrijd

Met de compositie "Een Aangename Voois" heeft de Antwerpse stadsbeiaardier Geert D'hollander de eenmalige internationale compositiewedstrijd van de Nederlandse stad Hoorn gewonnen. Die schreef een wedstrijd uit naar aanleiding van "400 jaar Verenigde Oost-Indische Compagnie" (V.O.C).

De compositie moest gebaseerd worden op één of meerdere liederen uit de tijd van de V.O.C. en moest uitvoerbaar zijn op een beiaard in middentoonstemming.

Er kwamen inzendingen binnen vanuit Nederland, Tsjechië, Noorwegen, België, Engeland en de VS. De composities werden door een internationale jury beoordeeld op originaliteit, muzikaliteit en geschiktheid voor het instrument.

De driedelige fantasie 'Een Aangename Voois' is gebaseerd op het destijds populaire lied "Reis naar Oost-Indiën". De oorsprong van de melodie is terug te vinden in een oud Antwerps liedje: "Des Singende Swaens" (Antwerpen, 1664).

De compositie wordt over enkele weken in Nederland uitgegeven en zal bovendien als verplicht werk dienen tijdens het voor de gelegenheid georganiseerd internationaal beiaardconcours in Enkhuizen (juni 2002).

Geert D'hollander (1965) studeerde aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen (onder andere piano, didactiek, kamermuziek, koordirectie, harmonie, praktische harmonie, contrapunt, fuga en compositie) en behaalde in 1982, met grote onderscheiding, zijn diploma aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen.

Hij won, behalve beiaardinterpretatiewedstrijden, diverse internationale compositiewedstrijden voor verschillende disciplines en krijgt regelmatig opdrachten vanuit binnen- en buitenland.

D'hollander werd in 1997 werd aangesteld als universiteitsbeiaardier aan de University of California, Berkeley waar hij tot 1999 dagelijks de beiaard bespeelde en beiaardgeschiedenis en beiaardspel doceerde.

In 1999 nam hij zijn taken als stadsbeiaardier van Antwerpen, Gent, Lier en Sint-Niklaas terug op en keerde weer naar de Koninklijke Beiaardschool als leraar beiaardcompositie.

Sedert 1995 geeft hij, samen met zijn echtgenote Liesbeth Janssens, regelmatig vierhandige beiaardconcerten onder de naam "Hemony-duo".

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud