Baskische beeldhouwer Jorge Oteiza overleden

(belga) - De Baskische beeldhouwer Jorge Oteiza is woensdag in San Sebastian overleden op 94-jarige leeftijd. Oteiza werd beschouwd als een van de laatste grote Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij overleed in het ziekenhuis aan een longontsteking.

Jorge Oteiza liet zijn studies geneeskunde vallen om zich te kunnen wijden aan de kunst. Hij vernieuwde de Baskische beeldhouwkunst, waarvan hij een van belangrijkste vertegenwoordigers werd, samen met de in augustus 2002 overleden Eduardo Chillida. Zijn relatie met Chillida was evenwel lange tijd verstoord.

De ruimte, tijd, god en vooral de leegte waren kenmerkend voor het oeuvre van deze onvermoeibare kunstnaar die voornamelijk beeldhouwde in steen. Volgens kunstcritici maakte hij de steen en de ruimte die het innam, leeg

Zijn "metafysische" dozen en lege sferen zijn beroemd. Hij is ook bekend voor zijn essays en reflecties over ruimte. Hij schreef ook poëzie, een van zijn grote passies. Hij verklaarde dat "artiesten doden zijn die door poëzie terug tot leven willen komen".

Zijn werk, die hij schonk aan de bevolking van Navarra, de regio naast Spaans Baskenland, werd overal in Spanje tentoongesteld, maar ook in het buitenland zoals de Verenigde Staten, Argentinië en Chili.

Hij beschreef zichzelf als "een religieuze atheist wiens prioriteiten in orde van belangrijkheid het kruisbeeld, maar niet Christus, de vrouw, Cezanne en (de Spaanse romancier) Pio Baroja zijn".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud