'Belgisch geheugen' wordt gedigitaliseerd

(belga) - De federale ministerraad heeft vrijdag groen licht gegeven voor de digitalisering van 8,5 miljoen objecten uit de federale musea en wetenschappelijke instellingen. Het project duurt tien jaar.

Dat maakte de minister van Wetenschapsbeleid, Fientje Moerman (VLD), vrijdag bekend.

Het federale patrimonium is 'de schatkamer van de overheid', zei minister Moerman. Ongeveer 60 miljoen objecten - gaande van boeken en stenen tot fossielen, foto's en geluidsopnamen - bevinden zich in de federale wetenschappelijke instellingen zoals het Rijksarchief, het Museum in Tervuren, de Koninklijke Musea, de Koninklijke Sterrenwacht en het Koninklijk Belgisch Filmarchief.

Er worden 8,5 miljoen items (14,1 procent) gedigitaliseerd. Daaronder bevinden zich 5,1 miljoen documenten (of 91 procent van alle documenten in musea), 1,9 miljoen voorwerpen uit het artistieke erfgoed en 1,5 miljoen items uit het wetenschappelijke erfgoed. 'Het doel is virtuele leeszalen en musea te creëren', zei Moerman.

Het project kost 147,7 miljoen euro. Van dat bedrag wordt 30,05 miljoen euro gedragen door instellingen en 43,8 miljoen euro door de FOD Wetenschapsbeleid. De rest wordt geleend bij de Europese Investeringsbank in Luxemburg.

De digitalisering gebeurt in vier fasen. Na de opstelling van geautomatiseerde catalogi, gedigitaliseerde beelden van vaak geraadpleegde en bedreigde items en de toevoeging van metadata aan de objecten, wordt overgegaan tot geïndividualiseerde diensten zoals het zoeken met trefwoorden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud