Belgische acteur Olivier Gourmet beste mannelijke acteur in Cannes

De Belgische acteur Olivier Gourmet heeft zondagavond op het 55ste filmfestival van Cannes de prijs voor de beste mannelijke acteur ontvangen voor zijn rol in de Belgisch-Franse film "Le Fils" van de gebroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Olivier Gourmet, die in 1996 voor het eerst in de kijker liep met zijn rol in "La Promesse", vertolkt in de film de rol van Olivier, een leraar houtbewerking in een centrum voor sociale herintegratie. De prent vertelt de moeilijke relatie tussen de leraar en Francis, een jongere die geweerd wordt uit het atelier. Net zoals "Rosetta", die in 1999 door de jury in Cannes met de Gouden Palm bedacht werd, is "Le Fils" gefilm in de stijl van een documentaire.

Olivier Gourmet speelde eveneens in "Rosetta", maar verscheen ook in films als "Sur mes lèvres" van Jacques Audiart, "Ceux qui m' aiment prendront le train" van Patrice Chéreau, "Nationale 7" van Jean-Pierre Sinapi of "Calvaire" van Fabrice Du Welz.

"Le Fils" werd gedraaid in augustus 2001 in de Luikse voorstad Seraing. Het is een Belgisch-Franse coproductie van het Belgische Films du Fleuve en de Franse firma Archipel 35.

In een persmededeling feliciteert Richard Miller, de minister van Cultuur, Letteren en Audiovisuele Media van de Franstalige Gemeenschap, in naam van alle Franstaligen Gourmet voor zijn "buitengewone" prestatie in "Le Fils". "De onderscheiding is ten zeerste verdiend", aldus Miller, die vooral genoot van het contrast in het spel van Gourmet tussen "stiltes en spanningen, terughoudendheid en opvliegendheid".

Miller vindt de nieuwe prijs een bevestiging van de "volle ontwikkeling van de film in de Franstalige Gemeenschap in België". Het voorbije decennium maakten films als "No man's land", "Rosetta", "Toto Le héros" en "C'est arrivé prés de chez vous" internationaal furore. Ook de prestaties van acteurs en actrices als Emilie Dequenne, Natacha Régnier en Pascal Duquenne gingen niet onopgemerkt voorbij.

was zichtbaar ontroerd en tevreden met zijn onderscheiding.

"Ik ben zodanig ontroerd dat ik het kort ga houden. Anders vertel ik teveel onnozelheden", zo verklaarde de acteur toen hij de onderscheiding in ontvangst nam. Gourmet wil de prijs delen met alle Belgische acteurs. "Ze moeten blijven vechten. Er is plaats voor hen", zei de 39-jarige Ardennees.

Volgens Gourmet was de rol in "Le Fils" de "meest sobere, meest reële en meest concrete" die hij ooit speelde.

Gourmet studeerde in Luik en Parijs. Later werkte hij voor het Théâtre de la Place in Luik en het Théâtre National in Brussel. Hij bleef tevens verbonden met het Luikse conservatorium, waar hij in 1994 Jean-Pierre Dardenne ontmoette. De Luikse filmmaker engageerde Gourmet voor zijn prent "La Promesse" en zo ging de bal aan het rollen voor de Waalse acteur.

Het was de derde keer dat Olivier Gourmet in Cannes op het witte doek verscheen. Eerder deed hij dat met "Ceux qui m'aiment prendront le train" en "Rosetta".

De minister voor Audiovisuele Media van de Franstalige Gemeenschap Richard Miller en PS-voorzitter Elio Di Rupo hebben de acteur reeds gefeliciteerd met zijn prestatie.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud