Bezieler van de Gentse Feesten zit in overgangsfase

Trefpunt vzw pakt voor de editie van dit jaar van de Gentse Feesten (20-29 juli) opnieuw uit met een eigen affiche. De organisator van de feesten rond Sint-Jacobs en het Baudelopark stelde woensdag zijn feestprogramma voor, samen met vzw Internationaal Straattheaterfestival.

Trefpunt blies in 1970, aan de zijde van Walter De Buck, de Gentse Feesten nieuw leven in. Nieuw dit jaar is een internationaal Jeugdcircusfestival, waaraan 5 Vlaamse circusateliers, maar ook buitenlandse gasten zullen deelnemen. Er zijn workshops voorzien in het Baudelopark, voor de optredens moet je aan Sint-Baafs zijn.

Het groot podium bij Sint-Jacobs zal "vernieuwende en interculturele muziek" brengen, naast klassiekers als het Gents Nationaal Zangfeest (21 juli) en gevestigde waarden als Willem Vermandere en Walter De Buck. Het Baudelopark heet een "oase van rust" te zijn in het gejoel van de Feesten en biedt een mix van klassiek, folk, chanson. Raymond van het Groenewoud is terug van weggeweest en mag op 29 juni afsluiten aan Sint-Jacobs.

"Voor ons wordt dit een overgangsjaar", zei Trefpunt woensdag. "1999 was een echt rampenjaar: we hebben toen afgesloten met een financieel tekort, dat we pas in 2000 en 2001 hebben kunnen wegwerken." De vzw heeft intussen een erkenning op zak in het kader van het Muziekdecreet en krijgt vanaf 2003 dus extra middelen. "Alleen weten we nog niet hoeveel".

Een van de blikvangers in het Baudelopark wordt wellicht de grote installatie met foto's en bewegende videobeelden van het Nederlandse kunstenaarsduo Paul en Menno De Nooijer. Vader en zoon De Nooijer ontwierpen ook de affiche van Trefpunt, waarop een immens oor te zien is, met een vrouw op de achtergrond, de haren los.

Zo hebben de Feesten een tweede affiche, naast de sensuele foto van het dansende vrouwenpaar, die eerder deze maand door het stadsbestuur werd onthuld.

Het Internationaal Straattheaterfestival, dat in feite uit Trefpunt is ontstaan, belooft voor dit jaar opnieuw een muzikaal vuurwerkspektakel op het Sint-Pietersplein en een heleboel stukken in première. Overigens wordt ook weer de Grote Prijs Internationaal Straattheaterfestival uitgereikt, goed voor 7.500 euro. "Het is 6 jaar geleden dat we die nog hebben georganiseerd en voor de eerste maal zal er ook een publieksprijs worden uitgereikt". Waarde: 2.500 euro.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud