Brugge 2002 laat verhaal familie Medici zien

In Brugge kunnen de bezoekers van de historische tentoonstelling "Hanze à Medici" vanaf vrijdag ontdekken waar de beroemde Medici-familie een bankfiliaal had. Tommaso Portinaro was aan het einde van de 15de eeuw 'manager' van dit Italiaanse financiële zenuwcentrum. Dat een moderne term als 'manager' hier op zijn plaats is, bewijst deze tentoonstelling. Ze legt de link tussen de hedendaags beurs en de middeleeuwse geldwisselaars.

"Hanze à Medici, Brugge wisselmarkt van Europese culturen" wil het verhaal brengen van een van de meest commerciële en kosmopolitische steden ten noorden van de Alpen in de 14de en de 15de eeuw. Aan de hand van keramiek, schilderijen, munten, handschriften en authentieke materialen illustreren de organisatoren van Brugge 2002 aan de hand van een wandelparcours dat Brugge het 'New York van de Middeleeuwen' kan worden genoemd.

De wandeling start in het Provinciaal Hof. Daar kan de bezoeker kijken naar een multimedia-tentoonstelling, die de link legt tussen het economische heden en verleden van de stad. Via het Jan Van Eyckplein, waar een replica van een oude stadskraan staat opgesteld, gaat het verder langs de Poortersloge, de Saaihalle en het Hof Bladelin, het bankfiliaal van de beroemde Italiaanse Medici's. De oude stadskraan werd gemaakt door de leerlingen van het Vrij Technisch Instituut (VTI) van Brugge.

De organisatoren gaan er prat op dat de tentoonstelling niet bedoeld is voor de specialist, maar dat ook het grote publiek er zijn gading zal vinden. De bezoeker kan snuisteren, laden en kasten openen en door kijkgaten gluren.

André Vandewalle, hoofdarchivaris van de stad Brugge, commissaris van de tentoonstelling en tevens voorzitter van het wetenschappelijk comité achter de tentoonstelling, vindt dat Brugge niet naast zijn Europese erfenis kan kijken: "Die is vooral tot stand gekomen in de late middeleeuwen. Brugge was een ontmoetingsplaats voor handelaars vanuit alle windstreken. Hun aanwezigheid bepaalde mee hoe Brugge er toen uitzag en wat het vandaag geworden is", zegt hij.

"De tentoonstelling is misschien ook wel een pleidooi voor een hechtere samenwerking tussen historici en kunsthistorici. Ze illustreert immers de onlosmakelijke band tussen economie en cultuur", vindt Ronny Gobyn, curator van de tentoonstelling.

"Hanze à Medici" loopt van 24 mei tot 8 september. De tentoonstelling is georganiseerd door Brugge 2002 vzw en samengesteld door Tijdsbeeld nv uit Gent, onder toezicht van het Stadarchief Brugge en met de medewerking van de Brugse Stedelijke Musea. De multimedia-tentoonstelling is uitgewerkt door de vzw Flemish Masters of Business.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud