Brussel beschermt negentien Art Nouveau-gebouwen

(belga) - Brussel gaat negentien Art Nouveaugebouwen beschermen. De procedure om de panden te klasseren, werd donderdag door de Brusselse regering opgestart. De huizen zijn getuigen van de eerste generatie Art Nouveau-architecten alsook van de opvolgers van de bekende architecten Hankar en Horta.

In totaal gaat het om zes Art Nouveaugebouwen in Sint-Gillis, 4 in Brussel-Stad, 3 in Vorst, 2 in Ukkel, 1 in Elsene, 1 in Koekelberg, 1 in Schaarbeek en 1 in Sint-Pieters-Woluwe.

Vele van de momenteel beschermde gebouwen zijn ontworpen door de eerste generatie Art Nouveau-architecten zoals Georges Hobé, Antoine Peereboom, Victor Taelemans of Arthur Nelissen. Ze worden gekenmerkt door heel wat inventiviteit in de gevels, door de zorg waarmee materialen en versiering werden uitgekozen en een organisatie van de ruimtes binnenin die zeer eigen aan de stijl is en waarbij resoluut wordt afgeweken van het traditionele model, aldus de Brusselse regering.

Andere gebouwen herinneren aan de latere architecten Gustave Strauven en de gebroeders Delune. Zij combineerden elementen van Horta en Hankar. Maar hun Art Nouveau beperkte zich tot decoratieve elementen aan de gevel, en was niet aanwezig binnenin.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud