Cobra Museum koopt duurste Appel ooit

(belga) - Het Cobra Museum in Amstelveen heeft tijdens een veiling in New York een schilderij van Karel Appel (1921) gekocht tegen een recordprijs van 750.000 dollar (ruim 815.000 euro). Het gaat om het schilderij 'Women, Children, Animals' uit 1951. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het Cobra Museum spreekt van een topwerk van Appel met "de herkenbare figuren met wijd opengesperde ogen, door Appel geschilderd in de hem kenmerkende felle onvermengde kleuren", aldus de kunstinstelling. Volgens het museum verkeert het schilderij in goede staat, maar zal het moeten worden schoongemaakt.

Het schilderij is 170 bij 280 centimeter groot en wordt de komende dagen naar Nederland overgevlogen. Vanaf eind deze maand is het te zien in het museum.

Het museum sloeg zijn slag tijdens de veiling dinsdag van naoorlogse en hedendaagse kunst bij Christie's in het Rockefeller Center. De aankoop was mogelijk dankzij financiële steun van de SponsorBingo Loterij. Het museum kreeg daarbij naar eigen zeggen "morele steun" van prominenten uit de kunstwereld onder wie museumdirecteurs Rudi Fuchs en Wim van Krimpen, architecten Cees Dam en Wim Quist en hoogleraar Henk van Os.

Het werk van Appel zal het topstuk worden van de Cobra-verzameling die het museum verder uitbouwt. De instelling kreeg begin deze maand een gevoelige klap, toen bekend werd dat de collectie Cobra-kunst van verzamelaar Karel van Stuijvenberg was verkocht aan een privé-verzamelaar in Duitsland. Rond deze verzameling werd in 1995 het museum opgericht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud