Commissie legt Sotheby's zware boete op

(belga) - Christie's en Sotheby's, de twee grootste veilinghuizen van de wereld - samen goed voor 90 procent van de internationale kunsthandel -, maakten zich tussen 1993 en begin 2000 volgens de Europese Commissie schuldig aan flagrante concurrentievervalsing. De bevoegde eurocommissaris Mario Monti bedacht Sotheby's met een boete van 20,4 miljoen euro. Christie's daarentegen, wordt niet gestraft. De Commissie ontzag het bedrijf omdat het zo goed aan het onderzoek meewerkte.

Na een periode van harde concurrentie beslisten de topmannen van de bedrijven, Alfred Taubman van Sotheby's en Anthony Tennant van Christie's, in 1993 om de dingen anders aan te pakken. Tijdens discrete bijeenkomsten in Londen en New York werden afspraken gemaakt die een aanfluiting van de elementaire concurrentieregels zijn. Hoewel het de bedoeling niet was dat die akkoordjes het daglicht zagen, trok Christie's in januari 2000 naar het Amerikaans ministerie van Justitie en de Europese Commissie.

Met een vloed aan documenten werden de beide instanties tot in de details op de hoogte gebracht van de onfrisse praktijken. Dat bleek een goede ingeving, want Christie's krijgt van de Commissie nu geen boete, terwijl concurrent Sotheby's 20,4 miljoen euro moet ophoesten. Dat is voor het bedrijf veel geld, want zowat 6 procent van de omzet. Maximaal mag zo'n boete 10 procent van de omzet bedragen, maar omdat Sotheby's in een later stadium ook keurig meewerkte, kreeg het korting.

Ook in de Verenigde Staten werd Sotheby's geflitst en moet het zelfs nog een pak meer geld betalen: 48 miljoen dollar. Ook hier gaat concurrent Christie's vrijuit.

De Europse Commissie rechtvaardigt de boete op basis van artikel 81 van het EG-verdrag. Dat artikel verbiedt dat de handel tussen de lidstaten wordt verstoord. Ook artikel 82, dat het misbruik van dominante posities viseert, wordt ingeroepen.

Sotheby's werd niet alleen met boetes, maar ook met celstraffen geconfronteerd. Topman Taubman werd in de VS bij verstek tot één jaar cel veroordeeld. De man vertoeft momenteel in Groot-Brittannië dat hem weigert uit te leveren. Diana Brooks, de nauwe medewerker van Taubman in de VS, kreeg een half jaar huisarrest.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud