Deze zomer ook Vlaamse Primitieven in Antwerpen

Van over de hele wereld werden vijftig van de mooiste en beste tekeningen van de Vlaamse Primitieven verscheept naar Antwerpen. Ze zijn bijeengebracht in de tentoonstelling "Heerlijke Primitieven" die in het Rubenshuis loopt van 14 juni tot en met 18 augustus. Een unieke kans om een dergelijke collectie te bezichtigen, want slechts twee van de vijftig tekeningen komen uit België.

De tentoonstelling "Heerlijke Primitieven" is uniek omdat geëxposeerd wordt in Antwerpen, een stad die doorgaans niet in één adem wordt genoemd met Vlaamse meesters als Jan Van Eyck, Rogier Van der Weyden, Hugo Van der Goes en Jeroen Bosch. Tentoonstellingsmaker Fritz Koreny bouwde de collectie geheel op rond dit viertal. De Vlaamse Primitieven zijn vooral bekend door hun schilderijen, waardoor het samenbrengen van hun tekeningen het uitzonderlijke van deze collectie onderstreept. Het betreft bijzondere en mooie voorstudies, die haast even populair zijn als de doeken. Slechts twee tekeningen komen uit ons land. Het gros is verspreid over de belangrijkste Europese en Amerikaanse prentenkabinetten.

De collectie Primitieven toont realisme van een hoog artistiek gehalte en dito virtuositeit. Vooral de opmerkelijke details en de expressie van de figuren zijn tekenend. De tentoonstelling geeft ook de breuk tussen de Middeleeuwen en renaissancekunst weer. Meer bepaald in de veel minder strikte weergave, het bijna schetsmatige en speelse karakter van Bosch.

De tentoonstelling loopt tussen 14 juni en 18 augustus in het Rubenshuis aan de Wapper 9-11. Geopend van dinsdag tot zondag tussen 10.00 en 17.00 uur en op donderdag tot 21.00 uur. Tickets voor "Heerlijke Primitieven" bieden tevens toegang tot het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het Museum Mayer Van den Bergh.

Meer info: 070/23.37.99, www.heerlijkeprimitieven.be .

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud