Dingding mag in China opnieuw naar Tibet

Tibet maakt geen deel meer uit van China in de nieuwe uitgave van de collectie van 22 Kuifje-albums die woensdag in China gelanceerd is. De Belgische uitgever Casterman en het 'China Children's Publishing House' (CCPH) stelden de nieuwe editie in Peking voor.

In de eerste officiële uitgave van de collectie in China, een jaar geleden, was de titel "Kuifje in Tibet" veranderd in "Kuifje in Chinees Tibet" (foto: Belga). In het Chinees heeft Kuifje een naam die zeer nauw aanleunt bij zijn oorspronkelijke Franse benaming: Dingding (uit te spreken als tingting).

Fanny Rémy, de weduwe van auteur Hergé (Georges Rémy), had daartegen geprotesteerd en Casterman weigerde het album met de aangepaste titel te laten herdrukken.

"Al sinds het begin hebben we er op toegezien dat de albums op een getrouwe manier vertaald worden. Wij zouden bijvoorbeeld niet willen dat "Kuifje in Congo" vandaag vertaald wordt als "Kuifje in de Zairese republiek (of de Democratische Republiek Congo, nvdr)", aldus Willy Fadeur, verantwoordelijke inzake copyright bij Casterman. "De stelling van Casterman is dat in de vertaling de originele titel bewaard moet blijven. Wij zijn dan ook blij dat men in deze nieuwe uitgave teruggegrepen heeft naar de originele titel", zo voegde hij er aan toe.

Fadeur was ook tevreden over het 'China Children Publishing House': "Wij zijn heel blij dat onze partner onze mening deelt en wij zijn nu met de lancering van de editie op klein formaat naar aanleiding van de 95ste verjaardag van de geboorte van Hergé terug in een normale situatie aanbeland", zo verklaarde Fadeur nog.

De verantwoordelijke van de Kuifje-collecties bij Casterman, Etienne Pollet, had vorig jaar verklaard dat de Chinese uitgever eerst akkoord was gegaan om de originele titel terug in te voeren, maar daar later op teruggekomen was onder druk van de autoriteiten.

De toezichthoudende autoriteit van uitgever CCPH is het centrale comité van de Jongerenliga van de Chinese communistische partij.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud