Dit jaar al 12 kunstdiefstallen opgelost in Antwerpen

(belga) - De samenwerking tussen de Antwerpse antiekhandelaars en de cel Kunst- en Antiekdiefstallen van de federale politie bracht in de loop van 2002 al 11 gestolen waardevolle kunstwerken terug naar hun oorspronkelijke eigenaars. De twaalfde grote vangst van dit jaar is een vroeg 16de-eeuws eikenhouten beeld van Sint-Anna Ten Drieën. Het werd 20 jaar geleden gestolen in een kerk in Celles (Houyet) bij Dinant.

Het teruggevonden beeld is woensdag voorgesteld door de cel Kunst- en Antiekdiefstallen van de federale politie aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen.

Het houten beeldje van Sint-Anna is 83 centimeter hoog. Het is wellicht van Brabantse, maar mogelijk van Utrechtse makelij, en maakt deel uit van een retabel waarvan de vier overige beelden nog steeds spoorloos zijn. Het teruggevonden beeld, van fijn snijwerk met enkele verfsporen, bevindt zich in zeer goede staat. Volgens Grethe Zeberg, voorzitster van de Stichting Antiquairs Antwerpen (SAA), brengt het beeld op de antiekmarkt gemakkelijk 62.000 euro op.

Zebergs ouders hadden het beeld 20 jaar geleden gekocht. Ze wisten niet dat het was gestolen uit het kerkje van de kleine parochie Celles (Houyet). Toen Zeberg het beeld recent erfde, besliste ze contact op te nemen met de federale politie. "Dat is een gewoonte voor Antwerpse antiquairs. Wanneer wij grote stukken zoals dit tegenkomen, controleren we hun herkomst voor we ze doorverkopen", aldus Zeberg.

Bij de federale politie is men tevreden met deze samenwerking. Hoofdinspecteur Gustaaf Van Uffelen van de cel Kunst- en Antiekdiefstal: "In 2002 hebben wij zo al 11 grote kunstwerken, schilderijen maar ook bronzen en houten beelden afgeleverd aan de oorspronkelijke eigenaars. Wanneer wij getipt worden door de antiekwereld, beschikken wij over een eigen register en over diverse internationale databanken met info over stukken gestolen antiek. Wordt ergens zo een voorwerp gestolen, dan staat het binnen de 24 uur internationaal geseind."

De vondst van Sint-Anna Ten Drieën kan volgens de hoofdinspecteur nog meer gestolen kunstwerken helpen terugvinden, bijvoorbeeld de andere vier beeldjes uit het retabel. "Er vallen namen en er worden sporen gevolgd, maar daarover kan ik uiteraard niets lossen."

Hoewel het beeldje juridisch eigendom is van Zeberg, besliste ze om het terug te geven aan de oorspronkelijke eigenaar. Dat is de kerk van Celles. "De pastoor liet al weten dat hij dolgelukkig is", zegt Zeberg.

Sint-Anna Ten Drieën stelt een driegeslacht voor. Jezus-Christus is erop afgebeeld met een peer in zijn handen. De peer staat symbool voor de mensheid, die gered wordt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud