Advertentie

Documentaires over Leopold II en Hergé in de maak

De Belgische producent Periscope Productions werkt, zo meldde het bedrijf dinsdag in een communiqué, sinds eind 2001 aan een 75 minuten durende televisiedocumentaire die licht zal werpen op de persoon van koning Leopold II , diens relatie met Congo en de Congolezen en de manier waarop de koning als één van de eersten - en als baanbreker voor de huidige multinationals - op een fenomenale manier de openbare opinie wist te bespelen ten bate van het eigen gewin.

"White King, red rubber, black death" (Blanke koning, rood rubber, zwarte dood/dode zwarten) zal naar alle waarschijnlijkheid geregisseerd worden door de Britse regisseur Peter Bate. Voor die prent wordt samengewerkt met de BBC en de Interkerkelijke Omroep Nederland IKON (die beide de ontwikkeling van het scenario mee financieren), het Canadese Alliance Atlantis, ZDF/ARTE, YLE en andere televisiestations uit geheel Europa. De voorbereidingen zullen nog een aantal maanden duren, aangezien de producenten er belang aan hechten dat de aangehaalde feiten wetenschappelijk onderbouwd zullen zijn. Gehoopt wordt dat de eerste opnamen kunnen gemaakt worden eind 2002. Opnamen zijn voorzien in België, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Afrika.

In productie is op dit ogenblik een documentaire film over Georges Rémi alias Hergé, de geestelijke vader van Kuifje. "Hergé and his universe" wordt geregisseerd door de Deense regisseur Anders Ostergaard. De opnamen voor deze film zijn gestart op 1 juli en lopen nog tot begin september. De film is een coproductie van België (Periscope en Moulinsart/Molensloot), met Denemarken (Angel Productions), Frankrijk (Dune) en Zwitserland (Leapfrog). Het Europese filmfonds Eurimages sponsort deze productie met 175.000 euro.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud