Dodenverering al 400.000 jaar oud

(belga) - Rituelen rond de dood blijken volgens Spaanse wetenschappers veel ouder dan totnogtoe is aangenomen. Zij vermoeden dat er al 400.000 jaar geleden een bepaalde verering van overledenen voorkwam.

De onderzoekers leiden dit af uit de vondst van een hoogwaardig geslepen stenen bijl in een grot bij het Noord-Spaanse Atapuerca. Het voorwerp was een grafgift voor een overledene, meldden Spaanse media woensdag.

De bijl lag naast talrijke resten van menselijke botten die 400.000 jaar oud zijn. De archeologen troffen in het hol geen ander werktuig aan.

De bijna zestien centimeter lange steen van roodachtig kwartsiet was al in 1998 opgegraven, maar is pas onlangs beter onderzocht. De bijl vormt het pronkstuk op een tentoonstelling over de Atapuerca-vondsten in New York.

In de wetenschap gold dat begrafenisrituelen ongeveer 60.000 jaar geleden ontstonden. In het Atapuerca-gebergte bij Burgos waren in 1997 de restanten van de vermoedelijk eerste Europeaan, de 800.000 jaar oude Homo antecessor, aangetroffen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud