Elf cineasten - onder wie 'Belg' Danis Tanovic - maken 11/9-film

Elf vermaarde cineasten, onder wie de tot Belg genaturaliseerde Oscarwinnende Belg Danis Tanovic, gaan met "11'09"01" (Elf Minuten, Negen Seconden, Een Beeld) een collectief werkstuk maken over de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse acteur-regisseur Sean Penn, de vermoedelijk beroemdste naam onder de elf, maandagavond in de marge van het internationale filmfestival van Cannes meegedeeld.

De elf regisseurs zijn: Sean Penn, Claude Lelouch, Ken Loach, de jonge Iraanse Samira Machmalbaf, de Burkinees Idrissa Ouedraogo, Danis Tanovic (veelvoudig prijzenwinnaar met zijn tragikomedie "No Man's Land" over de oorlog in Bosnië), de Egyptenaar Youssef Chahine, de Israëliër Amos Gitai, de Japanse veteraan Shohei Imamura, de Indiase Mira Nair en de Mexicaanse regisseur van "Amores Perros", Alejandro Gonzalez Inarritu. Elk van hen krijgt de in de filmtitel aangegeven duur (11'09" minuten, dus) om een korte film te draaien. Alle cineasten krijgen voorts de beschikking over een identiek budget. De opbrengst van het project gaat integraal naar de slachtoffers van de terreur.

Loach, regisseur van een resem sociaal bewogen films als "Raining Stones", "My Name is Joe" en "The Navigators", en Penn, die als regisseur vorig jaar hoge ogen gooide met de Dürenmatt-verfilming "The Pledge", beklemtoonden dat zij niet zullen toegeven aan de "patriottische mythologie" die de VS na de aanslagen van elf september heeft overspoeld.

Penn maakte bij de voorstelling zijn faam als Hollywoods bad boy weer waar. Hij haalde uit naar president George W. Bush, "die denkt in termen van Goed en Kwaad", en naar de Hollywoodindustrie die de oorzaak van dat zwart-witdenken is. "De werkelijke wereld is veel grijzer en veel dubbelzinniger", aldus Penn.

"11'09''O1" gaat in de hele wereld op 11 september 2002 in première.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud