EU-voorzitter Ierland verwelkomt nieuwe lidstaten met kunst

(belga/tijd) - Ierland heeft als EU-voorzitter een uitgebreid cultureel programma klaar voor de verwelkoming van de tien nieuwe Europese lidstaten die op 1 mei toetreden. 'Het is via kunst dat de Europese gemeenschappen tot elkaar kunnen komen. Via culturele uitwisseling participeren kunstenaars en muzikanten in het proces van de uitbreiding', vindt de Ierse minister van Cultuur, John O'Donoghue.

Het culturele deel van het Ierse voorzitterschap begint maandag officieel in Brussel. In het Justus Lipsius-gebouw, waar de lidstaten hun onderhandelingen voeren, worden een foto- en een literaire tentoonstelling van Ierse kunstenaars geopend. 's Avonds is er Ierse dans en muziek in de Flagey-concertzaal. Op 25 maart volgt nog een concert in de Bozar in Brussel. Maar het gros van de culturele activiteiten vindt plaats in Ierland of in de tien nieuwe lidstaten. De activiteiten in Ierland zijn geconcentreerd in de weken net voor 1 mei, 'Day of Welcomes'. Elke nieuwe lidstaat wordt daarbij telkens ontvangen door een andere Ierse stad.

In de hoofdstad Dublin wordt in het 1 mei-weekend een groots cultureel feest gehouden. Meest vernieuwend wordt een on-linekunstwerk, waaraan iedereen ter wereld kan meewerken. Aan de haven van Dublin worden 18 krachtige spotlichten opgesteld en via de website www.dublinelevation.net kunnen internetgebruikers hun eigen creatie in de lucht uittekenen. Twee weken lang worden die creaties 's nachts geprojecteerd.

Alle informatie over het culturele programma is te vinden op www.eu2004.ie, de webstek van het Europese voorzitterschap van Ierland.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud