Gentse Feesten: Geluidsmeters voor de organisatoren

(belga) - De stad Gent overweegt om de verschillende pleinorganisatoren tijdens de Gentse Feesten geluidsmeters te geven. Die moeten hen toelaten de geluidsnormen na te leven die zijn overeengekomen met de dienst Feestelijkheden. Donderdag moest vzw Starbot de deuren van klein-Bavo (naast het Sint-Baafsplein) sluiten omdat er al herhaaldelijk pv's waren opgemaakt voor geluidsoverlast.

"Momenteel beschikken een viertal organisatoren over zogenaamde sonometers", zei de dienst Leefmilieu, "maar die zijn van zeer uiteenlopende kwaliteit". Toch lijkt een apparaatje om de decibels op te meten de enige mogelijkheid om het geluidsvolume min of meer binnen de perken te houden. Donderdag werden opnieuw 4 pv's opgesteld, en onder de pechvogels zit ook het Blue Note-festival dat momenteel in het Gravensteen concerteert.

Bij herhaling vrijdag dreigt de organisator de zaterdagprogrammatie te moeten afgelasten, waardoor Maceo Parker, de voormalige saxofonist van James Brown, niet zou kunnen aantreden. Daarom wordt vrijdagnamiddag nog een extra vergadering belegd over geluidsoverlast.

De organisatoren zijn trouwens vragende partij om zo'n toestel te gebruiken, maar dat kost naar verluidt bijna 10.000 euro. En of er momenteel voor alle pleinen sonometers gevonden kunnen worden is nog maar de vraag. Het dreigen dus opnieuw "de feesten van het geluid" te worden, zucht Guido De Leeuw van vzw Trefpunt. Trefpunt organiseert samen met vzw Starbot "bo'dlo 2002", dat dit jaar het eerste slachtoffer werd van de geluidsnormen .

Op andere vlakken, was er tijdens de persconferentie vrijdag weinig nieuws te horen: de volkstoeloop houdt aan - feesten-burgemeester Daniël Termont verwacht desondanks weinig problemen tijdens het afsluitende weekend - en volgens brandweer en politie deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. Het Rode Kruis moest een 80-tal mensen verzorgen, waaronder 21 uiteindelijk afgevoerd zijn met de ziekenwagen.

Frank Vanden Bulcke van de vervoersmaatschappij De Lijn klokte het aantal tram- en busreizigers van het openbaar vervoer gisteren af op 65.000 en hoopt op het einde van de feesten de 85.500 reizigers van vorig jaar ver te overtreffen. "Nu al zitten we 20 procent boven de aantallen van vorige editie. Blijkbaar leren heel wat mensen de feesten kennen met het openbaar vervoer".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud