Gentse Feesten moeten elders geld zoeken

(belga) - De organisatoren van evenementen tijdens de Gentse Feesten krijgen het financieel steeds moeilijker. Schepen van Feestelijkheden Daniël Termont (SP.A) betwijfelt of volgend jaar de plein- en straatprogrammatie nog gratis kan. De dienst Feestelijkheden moet besparen en er moeten dus andere financieringskanalen gevonden worden. Meer taksen voor café-uitbaters bijvoorbeeld.

Pijnpunt is volgens de schepen dat een aantal sectoren tijdens de feesten een grote omzet realiseren, maar weinig of niets bijdragen aan de organisatie van de evenementen. "Ik vind het ondoenbaar dat individuele middenstanders geen frank in de feesten investeren, maar massaal hun zakken vullen". Daarom wordt overwogen de pleinorganisatoren vrij te stellen van taksen en retributies en cafés, restaurants en handelaars die géén gratis podia of evenementen organiseren, zwaarder te belasten voor de inname van de openbare weg.

Ook moeten de pleinorganisatoren volgens de schepen zelf meer privé-sponsors zoeken. Dat mag geen probleem zijn, aldus Termont, gezien de uitstraling die de vorige editie, mede dankzij het succesvolle jazz-festival Blue Note, heeft gehad. "We hebben onlangs een sponsor gevonden die meer zal inbrengen dan het budget dat de dienst Feestelijkheden moet schrappen".

"Een andere denkpiste zou kunnen zijn de versnippering van financiële middelen tegen te gaan door gewoonweg minder pleinorganisaties te voorzien", aldus de dienst Feestelijkheden. Een idee dat wellicht stof zal doen opwaaien. Dit jaar bleek het zelfs vrijwel onmogelijk de programmatie van de verschillende pleinen op elkaar af te stemmen, zodat er herhaaldelijk overlappingen waren in stijl en ambiance.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud