Advertentie

Gentse Feesten Parade trekt tienduizenden kijklustigen

De Gentse Feesten Parade is zaterdag zonder incidenten en onder een blakende zon verlopen. Volgens de politie daagden 30 ? 40.000 kijklustigen op. Die hadden geluk: kort na het afsluiten van de stoet begon het -op sommige plaatsen hevig- te regenen. De ommegang werd enkel verstoord toen een drietal ambulances het traject opreed, net voor de eretribune op het Emile Braunplein. Een aantal mensen waren door de hitte en de massa onwel geworden en hadden verzorging nodig.

De aankondiging van Eric Goeman (Attac Vlaanderen) om een alternatieve "rebelse" Gentse Feesten Parade te organiseren wekte in de aanloop naar de feesten heel wat wrevel bij het stadsbestuur. Politiek is traditioneel niet toegelaten in de stoet en met de alternatieve rondgang, met onder meer Attac, Oxfam en Hand in Hand, slopen maatschappelijke kwesties in de Feesten.

Volgens de politie daagden voor de alternatieve parade zo'n 250 man op. Ze beschikten niet over een offici?le toestemming. Maar de kleurrijke bende, met trommelaars, vuurspuwer, breakdancers en de zelfverklaarde "marginaal" en peetvader van de Gentse Feesten, Walter De Buck, oogstte relatief veel bijval bij het publiek. "Omdat na overleg met de politie en de dienst Feestelijkheden is gebleken dat in de tweede stoet alles sereen verliep, hebben wij besloten te blijven zitten", zei de Gentse schepen van Feestelijkheden Dani?l Termont (sp.a) na afloop van de twee uur durende optocht.

Premier Guy Verhofstadt was ook uitgenodigd en vond de hele heisa rond de alternatieve stoet "belachelijk". Net als Termont kon de premier geen verschil ontdekken tussen beide parades.

Termont verklaarde overigens met Attac-voorman Goeman te zullen overleggen om volgend jaar mee op te stappen in de gewone Gentse Feesten Parade.

Op de binnenwateren van Gent drijft een wel erg apart kunstwerk. Vanop de Graslei is een eilandje te zien, volledig met gras bedekt, waarop zeven kleine boompjes staan geplant. Zaterdagavond zijn zeven leghennen met een bootje naar het eiland overgebracht. Het drijvend bosje is een werk van William Phlips (49) en moet de aandacht vestigen op het Parkbos, dat voorzien is ten zuiden van Gent.

Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua (Agalev) meert maandag rond 18.00u aan bij het "Parkboseiland" om de leghennen te voederen, die er de Gentse Feesten-periode zullen doorbrengen.

Phlips kreeg van Bossanova, een groep die ijvert voor de realisatie van het Parkbos, de opdracht om een in het oog springend kunstwerk te ontwerpen ter promotie van het bos. Het parkbos moet een recreatief landschap worden ten zuiden van Gent, met wandel- en fietspaden, parken, open landbouwgebied en bijna 350 hectare bos. Er lopen gesprekken met de landeigenaars en de landbouwers en er is al 3,1 hectare grond aangekocht. Ten vroegste binnen 10 jaar zou het volledige bos aangeplant zijn.

Maar ook de landbouwers zitten niet stil tijdens de Gentse Feesten. Volgende week dinsdag, donderdag en vrijdag organiseren de Landelijke Gilden gegidste wandelingen, die om 10.00u starten aan de Oude Beestenmarkt. "Straatnamen als de Veldstraat, de Kouter, de Korenmarkt, de Ajuinlei en de Zeugsteeg zijn niet lukraak gekozen", aldus de organisatie, "maar duiden op het landbouwverleden van Gent". Tijdens een wandeling van 4 kilometer, wordt het belang van landbouw in het oude Gent belicht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud