Gentse Feesten: Vrijdag was drukste dag ooit

(belga) - Volgens feesten-burgemeester Daniël Termont (sp.a) was vrijdag 26 juli 2002 de drukste dag ooit in de geschiedenis van de Gentse Feesten. "De politie schatte de publieksopkomst rond twee uur 's nachts op 30 à 50.000 mensen". Dat verklaart meteen het recordaantal Rode Kruis-interventies: 118, terwijl dat er op rustigere dagen slechts 40 à 50 zijn.

Vrijdagavond was het al over de koppen lopen toen aan het Gravensteen de jaarlijkse stroppenommegang vertrok. Die herinnert aan de publieke vernedering die de Gentse burgers in 1540 moesten ondergaan toen zij een vuist maakten tegen het keizerlijke gezag van Karel V. Langs het traject stonden de kijklustigen te drummen om een blik van de boetetocht op te vangen.

Alle pleinen zaten 's avonds barstensvol en volgens Termont werden er door het vele volk en de sociale controle die ermee gepaard gaat, weinig incidenten geregistreerd. De politie moest maar 7 keer tussenbeide komen.

"En we leren constant bij", zei de schepen van Feestelijkheden. Waar eerder deze week problemen ontstonden met omstaanders toen een MUG-team zich door het feestgewoel op de Vlasmarkt moest wringen, werden de hulpverleners bij een incident gisteren bijgestaan door security-mensen van de pleinorganisator. Nu nog in de toekomst eenvormige shirts of kentekens voorzien voor alle veiligheidsmensen, klonk het, zodat de ordediensten snel kunnen uitmaken wie hen bijstaat bij opstootjes of andere problemen.

Wat betreft geluidsoverlast zijn er vrijdag geen pv's opgemaakt en de organisatoren van Bod'lo 2002, de Polé Polé-optredens en het Blue Note-festival kregen een geluidsmeter om hen te helpen de normen na te leven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud