Haarlemse Stripdagen trekken 35.000 bezoekers

De zesde editie van de Haarlemse Stripdagen heeft zaterdag en zondag ongeveer 35.000 bezoekers getrokken. Volgens een tevreden festivaldirecteur Joost Pollmann, die voordien had gemikt op 25.000 stripliefhebbers, is dat meer dan twee jaar geleden.

De Haarlemse Stripdagen, die niet zozeer op de verzamelaar dan wel op de artistieke strip focusen, zijn in de jaren '90 in het leven geroepen door de Haarlemse striptekenaar Joost Swarte. De stichting Beeldverhaal Nederland organiseert het evenement eens in de twee jaar.

Twee dagen lang signeerden Nederlandse, Belgische en internationale tekenaars (onder anderen Dupuy ° Berberian van 'Meneer Johan' en fenomeen Enki Bilal) hun albums. Belgen ter plaatse waren ondermeer Eddy Vermeulen, Joe Pinelli, Nix, Bart Schoofs, Kim Duchateau en Herr Seele.

Voorts waren er een omvangrijke stripboekenbeurs rond de Grote Kerk in Haarlem, exposities, voorstellingen en andere activiteiten, allemaal in het teken van het beeldverhaal.

Het fraaie zomerweer had dit weekeinde nauwelijks invloed op het aantal bezoekers aan de Stripdagen, zegt directeur Pollmann. De echte liefhebbers moesten voor een bezoek aan de centrale striptent op de Grote Markt een bijna tropische hitte voor lief nemen.

Het programma van editie 2002 omvatte drie thema's: Strips onder Stroom (over strips en computers en de digitale strip), Verbonden Beelden (over strips en de beeldende kunsten) en Ecole Pigalle (over de groep Parijse tekenaars, waaronder Dupuy ° Berberian, die in Klare Lijn-stijl doodgewone onderwerpen behandelen).

Volgens Pollmann is dit jaar bewust voor een levendig programma gekozen met ruimte voor popmuziek, veejays en animaties. Ook konden bezoekers meedoen aan het maken van interactieve strips via internet. Tijdens vorige edities werd er nogal eens geklaagd over het programma, dat saai zou zijn. Pollmann stelt dat die saaiheid dit jaar in elk geval is voorkomen.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud