Hoets omstreden Herford-tentoonstelling opent deuren op 2 juni

De omstreden tentoonstelling van de Noorse installatiekunstenaar Bjarne Melgaard in het MARTa-museum in Herford zal, in bewerkte vorm, uiteindelijk dan toch - op 2 juni - geopend worden. Dat heeft Jan Hoet, artistiek leider van het Duitse museum, donderdag meegedeeld.

De expositie wordt, in plaats van onder de oorspronkelijke naam "Black Low", gehouden onder de titel 'Die Ruine einer Ausstellung' (De Ruïnes van een Tentoonstelling). Hoet had onlangs verontwaardigd uitgeroepen dat de expo door de bemoeienissen van het gerecht "een ruïne" zou worden. Maar Melgaard, zei Hoet, heeft toch toegestemd dat het concept (noodgedwongen) wordt aangepast. Volgens de Gentse kunstgoeroe zullen onder andere diaprojecties van vroegere werken van de 34-jarige Noor én bijdragen, verklarende teksten, over geweld en de perceptie ervan de expositie, die tot 18 augustus duurt, begeleiden.

Twee dagen voor de oorspronkelijke opening van de expo op 4 mei kwam het verbod tot opening en moest Melgaard de voorbereidingswerken aan zijn schilderijen, installaties en documenten stilleggen.

De burgemeester van Herford, die tevens voorzitter is van de beheerraad van Marta, had, uit schrik voor gerechtelijke stappen, de opening verboden. Een plaatselijke procureur was immers van oordeel dat het werk van Melgaard een "mensonwaardige voorstelling van geweld" inhield en daarop staan straffen.

Op basis van een gunstig rapport van de Berlijnse advocaat Peter Raue besliste burgemeester Thomas Gabriel nadien, "Black Low" niet langer te verbieden, met als verklaring dat "de politiek niet de hoeder is van de kunstsmaak".

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud