Jaarverslag SABAM: omzetgroei en toename nettorechten in 2001

Een omzetgroei, een toename van de uit te keren nettorechten en een stijging van de nettokosten. Dat is kort samengevat de balans van 2001 die de raad van bestuur van de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers SABAM maandag in Brussel voorstelde op haar statutaire algemene vergadering. Het jaarverslag werd goedgekeurd met een meerderheid van de ongeveer 200 aanwezige vennoten, waaronder Alex Boeye (De Strangers), Jos Vandeloo, Toon Brouwers en Plastic Bertrand. Dat maakte SABAM dinsdag bekend.

In 2001 boekte SABAM voor de scheppende kunstenaars een saldo aan uit te keren rechten van zowat 85,73 miljoen euro, een stijging met 0,53 pct in vergelijking met 2000. De omzet liet een stijging optekenen van 2,93 pct ten opzichte van 2000. De kosten namen in 2001 toe met 12,40 pct (na tweemaal na elkaar te zijn gedaald, met respectievelijk 0,22 pct in 2000 en 5 pct in 1999). Deze voorspelbare toename, die trouwens op de vorige algemene vergadering was aangekondigd, wordt volgens SABAM verklaard door de verplichte omschakeling naar de euro, de verplichte betaling van de jaarlijkse bijdrage aan de controledienst van het ministerie van Justitie, de daling van de financiële opbrengsten en belangrijke investeringen in informatica. Dit rechtvaardigt het gemiddeld commissieloon van 19,29 pct dat SABAM in 2001 boekte tegenover 17,62 pct in 2000.

In zijn toespraak tot de aanwezige scheppende kunstenaars en uitgevers legde directeur-generaal Jacques Lion het accent op de concrete verwezenlijkingen in 2001. Daaronder noemde hij de invoering van de waarden van corporate governance, de reorganisatie van het netwerk van agentschappen, de concretisering van een sociaal plan, de invoering van een human-resourcesbeleid en een communicatiebeleid. "We moeten op deze weg doorgaan om de kwaliteit van de dienstverlening aan de leden van SABAM en de gebruikers in het algemeen te verbeteren", zei Lion.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud