Jean 'Toots' Thielemans is 80

Jean 'Toots' Thielemans, de levende legende van de Belgische jazz, lange tijd bekender in het buitenland dan in eigen land, viert maandag zijn 80ste verjaardag. De afgelopen week trad hij niet op in het buitenland, maar speelde hij in trio met de Amerikaanse pianist Kenny Werner en de Braziliaanse gitarist Oscar Castro-Neves op vijf speciale verjaardagsconcerten in Schelle.

Thielemans werd op 29 april 1922 in de Brusselse volkswijk de Marollen geboren. Al op driejarige leeftijd speelde hij in het café van zijn ouders in de Hoogstraat op het accordeon. Door het winnen van een weddingschap geraakte hij aan zijn eerste gitaar. Nadat hij de jazz had ontdekt, werkte hij zich eind de jaren veertig langzaam op als jazzgitarist. Zijn eerste idool was Django Reinhardt. Zijn tweede model werd Charlie Parker.

In 1950 speelde hij mee met de band van Benny Goodman tijdens diens Europese toernee. Dat was het begin van zijn internationale carrière. In 1952 emigreert hij naar de Verenigde Staten waar hij speelt met de Charlie Parker's All-Stars en vervolgens gitarist is in het kwintet van George Shearing. Hij musiceert voorts met onder meer Quincy Jones, Bill Evans en zangeres Ella Fitzgerald en maakt zijn eerste solo-albums als jazz-gitarist.

Het in 1962 door Thielemans gecomponeerde "Bluesette" (waarbij hij gitaar speelt en fluit) wordt een wereldsucces. Toch zullen het zijn mondharmonica-nummers zijn waarmee hij wordt vereenzelvigd. Op mondharmonica vertolkt hij ook de muziek van de speelfilm "Midnight Cowboy".

In 2001 kreeg hij van koning Albert II de titel van baron, als hommage aan zijn hele muziekcarrière. Hij werd ook doctor honoris causa aan de Brusselse VUB en ULB.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud