Joods Museum van België verhuist naar Grote Zavel

(belga) - Het Joodse Museum van België verhuist naar de buurt van de Grote Zavel in Brussel. Het neemt er vanaf 5 mei zijn intrek in een 19de eeuws gebouw. Bij die gelegenheid stelt het museum de tentoonstelling 'Uitpakken' voor. De Belgische artiest Jacques Charlier maakte daarvoor een selectie uit de collectie van het museum.

Veertien jaar lang lag het museum in de Stalingradlaan in Brussel, maar de lokatie was te klein en bovendien een huurpand. Het nieuwe gebouw in de Miniemenstraat 21 is door de Regie der Gebouwen voor 99 jaar ter beschikking gesteld van het Israëlitisch Consistorium van België. Bijkomend voordeel is dat het museum in de buurt zal komen te liggen van andere grote Belgische musea, zegt Daniel Dratwa, conservator van het museum.

Het is immers de bedoeling om het grote publiek te bereiken en hen kennis te laten maken met het leven van de joden in België. De conservator hoopt 20.000 bezoekers per jaar aan te trekken. Voor een permanente tentoonstelling is evenwel nog wachten want van het 4.000 vierkante meter grote gebouw is nog maar duizend vierkante meter beschikbaar. Een deel van het pand wordt momenteel nog ingenomen door de Duitse gemeenschap en het instrumentenmuseum. En er volgt nog een renovatie.

Maar het Joodse Museum zal nog voor de definitieve renovatie zijn intrek nemen in het gebouw met de tentoonstelling, tussen 5 mei en 3 oktober, van Jacques Charlier, een Belgische artiest met wereldfaam. In 'Uitpakken' stelt hij documenten, voorwerpen en kunstwerken tentoon die de joodse tradities en de integratie van het joodse volk in België weergeven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud