Komiek Lenny Bruce krijgt na 37 jaar gratie

(tijd) - De ooit wegens obsceniteit veroordeelde Amerikaanse komiek Lenny Bruce heeft meer dan 37 jaar na zijn dood officieel gratie gekregen. Bruce zei in zijn shows ontelbare keren 'fucking' en 'shit' en hij maakte grove seksgrappen over bekende personen. Maar niets van dit alles was strafbaar, oordeelde nu de gouverneur van de staat New York, George Pataki.

De vrijheid van meningsuiting is een van de Amerikaanse basiswaarden, die ten alle tijde moeten gerespecteerd worden, verklaarde Pataki.

Bruce werd in 1964 tijdens een show in het New Yorkse 'Café a Go Go' opgepakt, nadat politiemannen in burger meer dan 100 keer het 'f-woord' hadden geteld. Een rechtbank veroordeelde hem tot vier maanden gevangenis. Bruce ontliep de cel door de staat New York te verlaten, maar hij was gebrandmerkt voor het leven en als artiest kreeg hij geen contracten meer. In 1966 stierf hij op 40-jarige leeftijd aan een overdosis morfine. Hij was een gebroken en verbitterd man geworden.

Lenny Bruces humor spaarde niets of niemand, ook de familie van de Amerikaanse president en kerkelijke prominenten niet. Hij geldt als een van de meest baanbrekende stand-up comedians van de wereld. Diverse filmsterren, onder wie Robin Williams, hebben zich ingezet voor zijn eerherstel.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud