Advertentie

KU Leuven restaureert 16de eeuws klooster tot bibliotheek

(belga) - De KU Leuven heeft de restanten van het 16de eeuwse Celestijnenklooster in Heverlee aan de hand van een ontwerp van de Spaanse architect Rafaël Moneo gerestaureerd. In het nieuwe gebouw wordt vanaf het nieuwe academiejaar de nieuwe Campusbibliotheek voor Exacte Wetenschappen ondergebracht, die de boeken van 15 departementsbibliotheken zal centraliseren.

Het Celestijnenklooster werd gebouwd in uitvoering van de laatste wilsbeschikking van Willem Van Croy, die in het begin van de 16e eeuw in de Nederlanden de belangrijkste politieke machthebber was in dienst van Keizer Karel en tot voor zijn dood het nabijgelegen kasteel van Arenberg betrok. Het was de gerenommeerde bouwmeester Rombaut Keldermans die de klus klaarde in 1526. In 1783 hief "keizer koster" Jozef II het klooster op.

Net als de bouw van het pand sleepte ook de restauratie van wat er overbleef van dit klooster vijf jaar aan. Op basis van een internationale prijs werd een ontwerp gekozen van de Spaanse architect Rafaël Moneo. De Campusbibliotheek Arenberg opent op 1 oktober plechtig de deuren. Het wordt dan onder meer uitkijken naar het kunstwerk dat Panamarenko vervaardigd heeft voor dit gebouw.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud