Marmeren beeldje gestolen uit British Museum

(belga) - Een dief heeft de afwezigheid van suppoosten in een zaal van het British Museum te Londen benut en een 2.500 jaar oud Grieks marmeren beeldje gestolen. Dat heeft de BBC donderdag gemeld. Het beeld, een twaalf centimeter hoge kop, heeft een geschatte waarde van 25.000 pond (bijna 40.000 euro). Het museum had het beeld sinds 1992 in zijn bezit. Veilinghuizen en kunsthandelaars zijn wereldwijd op de hoogte gesteld van de diefstal. De kop is duidelijk beschadigd aan het aangezicht, onder meer aan de neus.

De diefstal uit de Greek Archaic Gallery is niet dadelijk opgemerkt, maar moet volgens het museum dinsdag zijn gepleegd. Er waren toen veel bezoekers, maar de zaal werd niet permanent bewaakt. Het museum in de Britse hoofdstad kampt met ernstige geldzorgen. In de afgelopen tien jaar is de rijkssubsidie met 30 procent verminderd. Zo'n 28 van de honderd zalen van het museum worden regelmatig gesloten voor het publiek, omdat er te weinig personeel is.

Toevallig kwam de diefstal aan het licht op de eerste dag dat Neil MacGregor, voormalig hoofd van de National Gallery, is begonnen in zijn nieuwe functie als directeur van het British Museum. Hij zei dat het de eerste taak is van een nieuwe directeur om alle aspecten van de beveiliging te bekijken en dat hij dat nauwgezet zal doen. "Maar helaas kan elk museum door diefstal worden getroffen en vooral kleine beelden vormen altijd een risico", aldus MacGregor.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud