Mummie van Ramses I na 150 jaar terug in Egypte

(belga) - Een mummie uit de 14de eeuw van voor onze jaartelling die verondersteld wordt van farao Ramses I te zijn, is zaterdag in Egypte aangekomen na 150 jaar ballingschap in Noord-Amerika.

De koninklijke mummie zal eerst tentoongesteld worden in het nationaal museum van Egypte in Kaïro, zo heeft secretaris-generaal Zaahi Hawass van de Hoge Raad voor de Egyptische Oudheid aan de pers gezegd.

De mummie zal nadien naar de tempel van Luxor (in het zuiden) overgebracht worden, waar binnenkort een vleugel gewijd zal worden aan de glorie van de farao-hoofdstad Thebe (het huidige Luxor) en de "krijgskoningen" van de 18de en de 19de dynastie, waarvan Ramses deel uitmaakte, aldus Hawass, die vanaf Atlanta (Georgia) met de mummie meegereisd was.

De mummie bevond zich sinds 1861 achtereenvolgens in Canada en Niagara (New York) en sinds drie jaar in het Michael Carlos-museum in Atlanta. Het was dit museum dat de Egyptische overheid contacteerde met het voorstel de mummie gratis aan Egypte af te staan.

Ramses I, de stichter van de 19de dynastie die van 1314 tot 1312 voor Christus heerste, is weinig bekend, vooral in vergelijking met zijn beroemde kleinzoon Ramses II.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud