Museum aan de Stroom organiseert eerste tentoonstelling in 3 musea

Als voorproefje op het Museum aan de Stroom (MAS), dat in 2005 zal opengaan, organiseren drie Antwerpse musea vanaf zondag 21 april drie tentoonstellingen over het leven in en de geschiedenis van Antwerpen. De collectie van de drie musea, het Hessenhuis, het Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum, wordt immers samengebracht in het nieuwe MAS.

Onder de titel 'Stroomversnelling' wijdt het Hessenhuis een tentoonstelling aan de expansie van de Antwerpse haven tussen 1880 en nu. De expositie is opgebouwd rond drie thema's: arbeid, groei en organisatie.

'Landverhuizers, Antwerpen als kruispunt van komen en gaan' is de tweede tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum. Een eerste deel van deze tentoonstelling schets de 19e eeuwse emigratie vanuit Antwerpen naar Noord-Amerika. Een tweede belicht de hedendaagse immigratie naar Antwerpen.

De derde tentoonstelling 'Havenkwartier' in het Volkskundemusuem toont via oude en minder oude foto's hoe de mensen aan de scheldekaaien wonen en woonden.

"Deze tentoonstelling toont stukken die nog nooit de depots verlieten", zegt Eric Antonis, Antwerps schepen van Cultuur. "Bovendien maakt dit gezamenlijk initiatief de hiaten in de collecties van de musea, en van het toekomstige MAS, duidelijk: de 20e eeuw en de allochtone gemeenschappen in Antwerpen."

De organisatoren hebben bij het opbouwen van de tentoonstellingen ook aandacht besteedt aan de moderne technologie. Zo maakte de Antwerpse filmmaker Robbe De Hert een montage van filmfragmenten over de haven onder de titel Riverside Pictures. Maurice Nobben en Rik Stallaerts maakten een 'beeldenreis' langs de volledige haven.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud