Neyts: Sensibiliseringscampagne is nodig

(belga) - Het Unescoverdrag, dat het verbod op in- en uitvoer en op eigendomsoverdracht van illegale kunstgoederen regelt, in onze nationale wetgeving omzetten, is een belangrijke stap, maar niet voldoende. Dat zei Annemie Neyts, minister toegevoegd aan Buitenlandse Zaken, vrijdag in de Senaat tijdens het colloquium over illegale kunsthandel en teruggave van cultureel erfgoed. "We moeten het ook in de praktijk kunnen toepassen", aldus de minster die daarom pleit voor een sensibiliseringscampagne.

"De illegale kunsttrafiek is de tweede belangrijkste internationale illegale handel na de drugshandel. De Belgische overheid wil hier dan ook de strijd tegen aanbinden", aldus Neyts. "De ratificatie van het Unesco-verdrag is een stap in de goede richting, maar daarmee is de kous nog niet af. Ook de douane, politie, musea, handelaren, kopers en verzamelaars dienen bewust gemaakt te worden van de problematiek. Zo zouden kopers moeten weigeren objecten te kopen van verdachte origine", zo zei ze. "Ik pleit daarom voor een sensibiliseringscampagne", aldus de minister. "Ook zou het onderwerp deel moeten uitmaken van de opleiding van museumkundigen."

Neyts wees er voorts op dat België een voortrekkersrol gespeeld heeft bij de teruggave van het culturele erfgoed aan Congo en zei dat ons land nog steeds middelen vrij maakt om diverse projecten te ondersteunen.

19222172

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud