Opendoek gaat jurering Koninklijk Landjuweel hervormen

(tijd) - Het jurysysteem van het Koninklijk Landjuweel, de belangrijkste wedstrijd voor amateurtheater in Vlaanderen, wordt herbekeken. Dat heeft de algemene vergadering van Opendoek, het Vlaams steunpunt voor amateurtheater, dinsdagavond beslist.

De jury van het Koninklijk Landjuweel riep zaterdag voor het eerst in 68 jaar geen winnaar uit omdat het niveau van de finalisten te laag was.

Bernard Soenens, de directeur van Opendoek, wil af van het jurysysteem en is eerder te vinden voor een systeem met één intendant, zoals bij het Vlaams-Nederlands Theaterfestival. Zijn pleidooi vond gehoor op de ledenvergadering. 'Een aantal selectiecriteria is ook niet meer van deze tijd. Een productie moet minstens vijf acteurs tellen en alleen de voorstellingen in het Algemeen Nederlands komen in aanmerking. Dat speelt in het professionele theater geen enkele rol. Ik wil af van het ouderwetse en competitieve karakter van het Koninklijk Landjuweel. Volgend jaar moeten meer dan 17 gezelschappen zich kandidaat stellen voor de prijs.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud