Persoonlijke collectie André Breton onder de hamer

(belga) - Maandag is in Parijs de persoonlijke collectie van surrealist André Breton geveild. Voor de deur van het veilinghuis hadden schrijvers, kunstenaars en bibliothecarissen verzameld om te protesteren tegen de verkoop van de inboedel van de flat, waar Breton in 1924 met geestesgenoten het Surrealistisch Manifest schreef.

De protesterenden vinden het jammer dat de collectie van Breton helemaal uiteengerukt wordt. "De flat was een uitdrukking van surrealistische ideeën", zei schrijver Didier Daeninckx. "Zoiets verkopen in 4.100 stukken is net alsof je een gedicht van (Arthur) Rimbaud woord voor woord uiteen zou halen en het met de wind zou laten meevoeren. Eenmaal uit elkaar gehaald, heeft de collectie geen betekenis", aldus de ontgoochelde schrijver. In de collectie zaten onder meer boeken die Breton gekregen had van Sigmund Freud, Leon Trotsky en Guillaume Appolinaire, maar ook manuscripten en surrealistische "experimenten" van Breton zelf.

De nabestaanden van de kunstenaar hadden de flat gelaten zoals ze was op de dag van zijn dood in september 1966. Ze hoopten er een museum van te kunnen maken en de flat te verkopen aan de Franse overheid. Na 35 jaar lobbyen zag Aube Breton, de 67-jarige dochter van de kunstenaar, zich toch verplicht de inboedel te verkopen omwille van de successierechten die ze de Franse staat verplicht is. Om het verlies van de collectie enigszins te compenseren, werd er een CD-rom gemaakt van de collectie zoals ze in de flat te zien was.

Een belangrijk item dat niet opgenomen was in de veilingcatalogus is de zogenaamde "muur van Breton", de muur achter zijn bureau die op vele foto's te zien was. De muur werd een kunstwerk op zich en Aube Breton schonk hem aan het Nationaal Museum voor Moderne Kunst in het Centre Pompidou te Parijs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud