Pierre Rapsat overleden

De Franstalige zanger Pierre Rapsat is zaterdag in Verviers overleden aan kanker. Hij was 54. Het nieuws werd zondag bekendgemaakt. Rapsat gaf twee maanden geleden een laatste concert in "zijn" Verviers.

Rapsat werd in 1948 in Elsene geboren, maar samen met zijn familie verhuist hij op tienjarige leeftijd naar Verviers. Als adolescent luistert hij vooral naar Brel, Brassens en The Beatles. Zijn idolen doen hem de gitaar ontdekken. Op 20-jarige leeftijd start hij met zijn eerste groep, Laurélie, waarmee hij een eerste plaat maakt. De band is slechts een kort leven beschoren, en Rapsat gaat solo.

Zijn eerste album - hij zal er in totaal 17 maken - krijgt de titel "New York" mee, en komt in 1973 zowel in het Frans als het Engels uit. Het jaar nadien maakt hij de langspeler "Musicolor". Rapsat wordt in 1976 afgevaardigd als Belgische deelnemer aan het Eurovisie-songfestival met zijn bekendste nummer "Judy&Cie". Hij behaalt een achtste plaats.

In die periode laat hij zich ook "Peter" Rapsat noemen, wat in 1977 het album "Je suis moi" oplevert. In de herfst van vorig jaar verschijnt zijn laatste werk, "Dazimbao". Op dat moment is hij al getroffen door kanker.

Pierre Rapsat heeft gezongen tot het eind van zijn leven. Maar zijn optreden tijdens de recentste Francopholies in Spa moest wel worden geannuleerd. Twee maanden geleden gaf hij zijn laatste concert in Verviers. Hij mocht toen een gouden plaat in ontvangst nemen voor Dazimbao.

Zaterdag werd "l'ami Pierrot" opgenomen in het ziekenhuis, waar hij 's avonds overleed.

"De volgende editie van het muziekfestival Francofolies zal aan Rapsat gewijd zijn en hij zal altijd onze artistiek raadgever blijven", reageerden Jean Steffens en Charles Gardier, de organisatoren van de Francofolies in Spa. De dood van Pierre Rapsat is voor hen "de dood van één van de vaders van het festival in Spa. Het was een grote meneer die zich altijd hard inspande voor wat hij deed. Hij engageerde zich altijd volledig".

Zijn manager, Denis Gérardy, omschreef Rapsat als een vechter, ook tegen zijn ziekte. "We verkeren in choc, ook al wisten we dat hij zwaar ziek was". Gérardy onderstreepte dat de zanger veel respect had verdiend in België, maar nu ook in Frankrijk. "Professioneel gezien is het moeilijk te aanvaarden dat het net nu gebeurt, nu hij op het toppunt van zijn carrière was en zijn beste nummers schreef. Twee dagen geleden nog zei hij ons dat hij altijd had moeten vechten voor zijn carrière en dat de ziekte hem niet zou stoppen".

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud