Polanski kaapt eindelijk Gouden Palm weg

De Franse regisseur Roman Polanski heeft zondagavond op het 55ste filmfestival van Cannes de Gouden Palm ontvangen voor de film "Le Pianiste" (De Pianist). "Le Pianiste" is gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van de joodse concertpianist Vladislav Szpilman, die jaren doorbracht in het ghetto van Warschau tijdens de bezetting door Nazi-Duitsland. Polanski verscheen al eerder in Cannes met films als "Macbeth", maar won nooit eerder de meest prestigieuze prijs.

Volgens de 68-jarige cineast is "Le Pianiste" zijn meest persoonlijke film geworden "om de eenvoudige redenen dat ik mijn herinneringen kon gebruiken". Polanski is geboren in Parijs, maar keerde net voor de aanvang van tweede wereldoorlog terug naar de Poolse stad Krakow. Zijn moeder stierf in een concentratiekamp en Polanski bracht een groot deel van zijn kindertijd door in het ghetto van Krakow.

De Belgische acteur Olivier Gourmet kaapte voor de neus van beroemdheden als Ralph Fiennes en Jack Nicholson de onderscheiding voor de beste acteur weg. Hij kreeg de prijs voor zijn vertolking in de film "Le Fils" van de bekende filmbroeders Jean-Pierre en Luc Dardenne. De Finse Kati Outinen is verkozen tot beste actrice voor haar rol in "The Man Without a Past" van Aki Kaurismaki. De cineast won overigens ook de Grand Prix van de jury voor zijn romantische comedy over een man die zijn geheugen verliest en de ware liefde ontdekt.

Net zoals vorig jaar bedacht de jury twee mensen met de prijs voor de beste regisseur. Zowel de Zuid-Koreaan Im Kwon-Taek (voor "Chihwaseon - Drunk on Women and Painting") als de Amerikaan Paul Thomas Anderson (voor "Punch-Drunk Love") werden in de bloemetjes gezet.

De Prijs van de Jury ging naar de Palestijnse cineast Elia Suleiman voor zijn "Divine Intervention", een bijwijlen hilarische zwarte komedie over de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Tenslotte was er een speciale prijs voor de 55ste verjaardag van het filmfestival. Die kreeg de Amerikaan Michael Moore voor zijn "Bowling for Columbine", een documentaire over de Amerikaanse wapencultuur.

De negenkoppige jury van Cannes werd dit jaar geleid door de Amerikaanse cineast David Lynch. Ook actrices Sharon Stone en Michelle Yeoh zetelden in de jury.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud