Advertentie
Advertentie

Polé Polé en Oude Beestenmarkt grote publiekstrekkers op Gentse Feesten

(belga) - Volgens een ruwe schatting van de dienst Feestelijkheden van de stad Gent hebben zondag 180.000 mensen de Gentse Feesten bezocht. Zondag 21 juli is traditioneel een topdag voor de Feesten. Dé grote publiekstrekkers, de optredens van Polé Polé op de Korenlei en het openluchtfestival op de Oude Beestenmarkt, zorgden wonderwel voor weinig problemen.

Ook tijdens het groots opgezette vuurwerkspektakel op het Sint-Pietersplein werden geen uitzonderlijke incidenten genoteerd. Men vreesde aanvankelijk het plein vroegtijdig te moeten afsluiten, maar op de avond zelf bleek dat de maximum capaciteit van 22.000 kijklustigen nooit gehaald werd. Het vuurwerkspektakel van de Franse groepen 'Les Commandos Percu' en 'Brayses' bracht net als de vuurwerkopera 'Babel' van 2001 een massa volk op de been, maar verliep zonder noemenswaardige incidenten. Jan Schiettekatte van de dienst Feestelijkheden telde bij de start ongeveer 18.200 toeschouwers, de politie schatte de toeloop op ruim 15.000.

Marijke Mahieu van de dienst Leefmilieu is relatief tevreden over de geluidsoverlast in de binnenstad zondag. "We proberen dit jaar de klachten voor te zijn en hebben daarom veel gepraat met de sector". Het groot podium van Trefpunt en de kermis op de Vrijdagmarkt hielden zich in tegenstelling tot vorig jaar aan de normen, maar dat gold dan weer niet voor de jongerenorganisatie Starbot, die op de binnenkoer van basisschool Sint-Bavo dj's en live-acts programmeert. Voor de tweede nacht op rij stond de geluidsknop te hard.

In totaal maakte de politie elf processen-verbaal op voor geluidsoverlast. De optredens van Polé Polé op de Korenlei en het openluchtfestival op de Oude Beestenmarkt, zorgden evenwel voor weinig problemen.

Steven De Smet van de lokale politie deelde maandag ook mee dat er zondag(nacht) in de feestenzone relatief weinig misdrijven gepleegd werden : een achttal diefstallen, vier aanhoudingen voor openbare dronkenschap en vier vechtpartijen.

Eén van de vechtpartijen brak rond middernacht uit op de Vrijdagmarkt en liep bijna uit de hand, toen één van de vechtersbazen een mes trok. Twee mensen liepen snijwonden op en konden na verzorging beschikken. Plaats van het gebeuren waren weer eens de botsautootjes van de kermis, zuchtte De Smet. "Men zou eens een wetenschappelijke studie moeten wijden aan de vraag hoe het komt dat de autoscooter moeilijkheden aantrekt".

De brandweer noteerde zondag een twaalftal interventies, waarvan twee in de feestenzone. Zonder erg evenwel: enkele fietsen moesten uit het water gehaald worden en de openbare weg moest vrijgemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud