Programma van het Festival van Vlaanderen bekend gemaakt

Het volledige programma van het Festival van Vlaanderen, plus informatie over tickets en kortingen, is te raadplegen op de website 'www.festival.be'.

De programma's van de acht deelfestivals zien er in een notendop als volgt uit.

In Antwerpen staat het programma van Laus Polyphoniae (24 augustus tot 1 september) in het teken van de klaviermuziek en van de in de 16de eeuw naar de Zuidelijke Nederlanden uitgeweken Engelse virtuoos op het virginaal, John Bull. Ook het hele Engelse repertoire van de 15de eeuw tot het midden van de 17de eeuw komt aan bod: zowel de vocale als de instrumentale, de profane als de religieuze muziek. Het programma bestaat uit missen, motetten, madrigalen en typisch Engelse genres als anthems en lute songs. Laus Polyphoniae belicht ook de muzikale connecties tussen Vlaanderen en Engeland. Er zijn 27 concerten, een tentoonstelling, masterclasses, lezingen, een open repetitie en een zomercursus voor jongeren.

Het FvV-Brugge (26 juni tot 11 augustus) maakt deel uit van de projecten rond Brugge 2002. Er wordt gemusiceerd zowel in het nieuwe Concertgebouw als in de historische locaties. Voor het Brugs Musica Antiqua-concours hebben zich 150 jonge solisten uit 26 landen ingeschreven voor de disciplines zang, strijkers en houtblazers. De avondconcerten illustreren drie thema's: Musica Festiva, Musica Polyfonica (een evocatie en actualisering van de belangrijkste muziekperiode uit de Brugse geschiedenis: de 15de eeuw en de eerste helft van de 16de eeuw), en Musica Mediterranea, dat ingevuld wordt met tal van Europese topensembles en solisten.

Het FvV-Brussel (2 september tot 12 oktober) bestaat uit drie projecten: een happening, de internationale symfonische concerten, en een luik 'avontuur en creatie'. Elk van die drie heeft zijn eigen plek: de happening speelt zich af rondom de Kunstberg, de symfonische concerten in het Paleis voor Schone Kunsten en de avontuurlijke projecten in het vernieuwde Flageygebouw. Op de happening wordt klassiek geconfronteerd met wereldmuziek en speelt Gidon Kremer de "Vier Jaargetijden" van Piazzolla, concert dat wordt uitgezonden op groot scherm in het centrum van de stad, waarna iedereen op de Vismarkt kan meedansen in een 'bal moderne'. Een uitzonderlijk symfonisch concert wordt de uitvoering van "Water Music" en "Music for the Royal Fireworks" met een bezetting van 90 musici op historische instrumenten door Concert Spirituel olv Hervé Niquet. Het oude omroepgebouw aan het Flageyplein heropent zijn deuren. Hier kan en mag alles, behalve routine.

Het FvV-Gent (7 september tot 16 oktober) loopt onder het thema 'Barstend van Verlangen'. Daarbij vormt de Sint-Baafskathedraal het kader voor het verlangen in zijn spirituele betekenis met "War Requiem" van Britten, "Ascension" van Messiaen en "Parsifal" van Wagner. De wereldse variant van het verlangen komt tot zijn recht in een halve dag muziek in de Bijloke. Anima Eterna, het Nationaal Orkest, Yves Saelens, Christian Tetzlaff, Sospiri Ardenti en Ialma exploreren daar de mooie en donkere kanten van liefde en verlangen. Zoals in Brussel speelt ook het 90 musici tellend orkest met historische instrumenten "Water Music" en "Music for the Royal Fireworks" van Händel. In de Handelsbeurs op de Kouter zijn er cross-over projecten met Renaud Garcia-Fons en Gidon Kremer. Er is ook muziektheater. Op de jaarlijkse happening (7/9) brengt Tom Lanoye de première van een voordrachtprogramma over de oorlog.

Het FvV-Kortrijk (14 oktober tot 29 november) blijft zich toeleggen op vocale muziek. Het jaarthema is gekoppeld aan de Guldensporenslag waarvan de 700ste verjaardag wordt gevierd, en luidt 'Volkeren in verdrukking en krachtig verzet'. Er staan onder meer opera-aria's, Bulgaarse orthodoxe kerkmuziek, een optreden van het Vlaams Radio Koor, Jiddische liederen, Hongaarse zigeunerliederen, liederen van Hanns Eisler en een Gustav Mahlerconcert door het Nationaal Orkest van België op het programma.

Het FvV-Limburg (1 juni tot 7 juli) concentreert zich op Hasselt, Tongeren en Sint-Truiden, waar sacrale muziek wordt gebracht. Dat is zowel kerkmuziek in de traditionele zin, geestelijke polyfone muziek (bvb. "A medieval Apocalypse" door het Huelgas Ensemble op 6/6 in de Begijnhofkerk te Sint-Truiden) of het project rond het groot Bach-motet 'Jesu meine Freude' met het Collegium Vocale en Prometheus Ensemble op 22/6 in de Virga Jessebasiliek Hasselt. In de Landcommanderij Alden Biezen heeft op 30/6 voor de 19de keer de Dag van de Oude Muziek plaats.

Het FvV-Mechelen (11 augustus tot 8 november) biedt een combinatie van werken uit het 'ijzeren repertoire' en van hedendaagse en avant-garde composities. Sterke punten zijn o.m. de Paul Collaer Cyclus met een 10-tal concerten van 20ste eeuwse en actuele muziek met tal van creaties onder meer van Kris Debaerdemaeker, Sara Goldfarb en Stefan Van Eycken. De werken van deze drie componisten worden uitgevoerd in het raam van een project rond de herdenking van de 60ste verjaardag van het vertrek van het eerste konvooi joodse mensen vanuit de Dossinkazerne in Mechelen naar Auschwitz. In het kader van de traditionele Beethovencyclus treedt de beroemde Russische vioolvirtuoos Dmitry Sitkovetsky op.

Leuven blijft de artistieke slagader van het FvV-Vlaams-Brabant (23 september tot 28 oktober). Er zijn 33 concerten geprogrammeerd. De pijlers zijn een cyclus 'Meesterwerken uit de 20ste eeuw' met de nadruk op kamermuziek van Arnold Schönberg; een cyclus 'Repertoireconcerten' waarin o.m. het Hagen kwartet te gast is; en het hedendaagse muziekfestival TRANSIT, dat dit jaar nieuwe muziek contropunteert met films van Pasolini. Hier worden drie creaties gebracht. In de Vlaamse rand is er een cyclus 'Romantische muziek uit Vlaanderen' waarbij de Kroatische pianist Dejan Lazic voor het eerst werk van Mortelmans en Tinel zal vertolken. Er verschijnt dit jaar weer een programmaboek inclusief CD met opnames van vroegere festivalconcerten.

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud