Raoul Servais krijgt Cultuurprijs West-Vlaanderen

Animatiefilmer Raoul Servais (74) krijgt de Vijfjaarlijkse Cultuurprijs van de provincie West-Vlaanderen, zo is dinsdag door het provinciebestuur bekendgemaakt. Aan de prijs is een geldbedrag van 12.394 euro verbonden.

De prijs die voor de derde keer wordt toegekend, bekroont "een persoon of organisatie die als West-Vlaming op uitzonderlijke wijze heeft bijgedragen tot de uitstraling en de verspreiding van de Nederlandse cultuur". De jury bestond uit Ludo Valcke (voorzitter), Willem Elias, Paul Huys, Anne-Marie Musschoot, Johan Thielemans en Els Witte. De uitreiking is gepland voor zaterdag 7 december in het Provinciaal Hof te Brugge.

Volgens de jury heeft Servais "met zijn artistiek en creatief oeuvre niet alleen de grenzen van de animatiefilm verkend, verlegd en verruimd, maar er tevens ongekende dimensies en mogelijkheden aan toegevoegd". Het juryverslag wijst er ook op dat "de toekenning van de vijfjaarlijkse Cultuurprijs aan Raoul Servais - na heelwat internationale bekroningen - tevens mag geïnterpreteerd worden als een erkenning vanuit zijn eigen provincie".

Eerdere winnaars van de Cultuurprijs waren Jozef Deleu en zijn stichting Ons Erfdeel en wijlen prof. dr. Hendrik Brugmans, rector van het Europacollege.

Oostendenaar Raoul Servais geldt als pionier van de Belgische animatiefilm. Sinds "Chromophobia" (1966) is hij internationaal herhaaldelijk gelauwerd. Vorig jaar leverde hij nog de korte animatiefilm "Atraksion" af. In '98 kreeg hij op het animatiefestival van Annecy de Grote Prijs voor "Nachtvlinders" waarin hij de starre wereld van schilder Paul Delvaux tot leven brengt.

Servais debuteerde in 1959 met zijn eerste tekenfilmpje "Havenlichten", dat onmiddellijk een prijs won op het Nationaal Festival van de Belgische Film. Nadien volgden onder meer "De valse Noot" (1963), "Goldframe" (1969), "To speak or not to speak" (1970), "Operation X-70" (1971), "Pegasus" (1973), "Harpya" (1979) en de langspeelfilm "Taxandria" (1994).

(bron: Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud