Recordprijzen voor werk van Mark Rothko

(belga) - Twee werken van de Amerikaanse kunstenaar van Baltische origine Mark Rothko (1903-1970) zijn woensdag op de lenteveiling bij Christie's New York van Naoorlogse en Hedendaagse Kunst voor recordprijzen geveild.

Ondanks de topprijzen voor Rothko en vijf andere kunstenaars bleef de veilingavond met op een habbekrats na 70 miljoen dollar ruim vijf miljoen onder de minimumverwachting. Dat was nog altijd net iets beter dan concurrent Sotheby's, dat zijn veiling dinsdagavond met 6,4 miljoen onder de minimumopbrengst afsloot. Toch wijzen de lenteveilingen van beide grote venduhuizen op een trendbreuk: voor het "betere werk" van de hedendaagse kunstenaars worden tegenwoordig hogere bedragen opgehoest dan voor de traditionele hoogvliegers, de impressionisten.

De -zoals steeds in een sfeer van mysteriositeit badende- abstract-expressionistische werken "No. 9 (White and Black on Wine)" uit 1958 en "Brown and Blacks in Reds" uit 1957 gingen woensdagavond onder de hamer voor respectievelijk 16,3 miljoen dollar en 6,7 miljoen dollar. De vorige recordprijs voor een schilderij van Rothko bedroeg 14,3 miljoen dollar, in mei 2000 bij Sotheby's betaald voor het werk "Yellow over Purple" uit 1956.

De "N° 9" maakt deel uit van de beroemde Seagram-reeks: schilderijen (alle in voornamelijk donkere kleurvelden) die Rothko maakte in opdracht van multinational Seagram en die in het Four Seasons Restaurant in de vermaarde Seagram Building in New York werden opgehangen -met weinig succes, overigens: zij deprimeerden de culinaire bezoekers.

Andere recordbedragen werden uitgetrokken voor werk van, onder anderen, de 63-jarige fotorealist Chuck Close, voorloper Piero Manzoni van Arte Povera (de man van de beruchte potjes merde d'artiste), 'beeldhouwer' Duane Hanson van hyperrealistische, doordeweekse figuren en de Japanner Takashi Murakami. Die laatste baseert zijn schilderwerk op de traditionele Japanse landschapsschildering en zijn sculpturen op de verbeeldingswereld van manga (strips) en anime (animatiefilms). Fel onder de verwachtingen bleef "Bethlehem's Hospital", een werk uit 1959 van hard edge-pionier Frank Stella: 2,7 miljoen in plaats van de verwachte vijf tot zeven miljoen.

Geen record, maar zonder meer indrukwekkend scoorde "RE2", een multimediawerk uit 1958 van de Franse minimalist Yves Klein: 5,27 miljoen dollar. "Marlon" van Andy Warhol, een portret van Marlon Brando als biker in de film 'The Wild One', werd op net iets meer dan vijf miljoen dollar afgeklopt. Van de zeven Warhols in de aanbieding, bleven er twee onverkocht. Ondanks het bandwerk dat Warhols popart-fabriekje The Factory bijwijlen afleverde, blijft het zilverharige icoon van de Pop Art het op de kunstmarkt uitstekend doen, al kon Sotheby's dinsdagavond een 'klassieker' uit de Campbell Soup-reeks niet gesleten krijgen. De blikvanger bij Sotheby's bleek de legendarische Jackson Pollock, wiens "Number 17" uit 1949 ruim vijf miljoen dollar opleverde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud